У Дніпрі відкрили Бібліотеку української діаспори імені Джона Маккейна (ФОТО)

9:39, 16 вер. 2019
 
У Дніпрі відкрили Бібліотеку української діаспори імені Джона Маккейна (ФОТО)

Цими вихідними в Дніпрі відкрили Бібліотеку української діаспори імені американського сенатора Джона Маккейна. За словами бібліотекарів, книгозбірня налічує близько 5 тисяч книг, найстаріші з яких датовані початком минулого століття.

Це література, а також документи, світлини, платівки, газети та журнали, які довгий час зберігалися у США, Німеччині, Бразилії, Аргентині та Канаді. Громаді Дніпра представники української діаспори передали все це безкоштовно.

Один із дарувальників – американський професор українського походження Володимир (Мірко) Пилишенко. Він подарував частину своєї книжкової колекції, яку збирав усе життя.

«Мама свого часу закінчила інститут благородних панянок і цікавилась літературою, дуже добре знала російську літературу. Батько теж любив читати. Я виріс з пошаною до книжок. Я відчув, що мої книги тут потрібні. Хочу, щоб мої книги збереглись і були доступні людям, які цікавляться, яким життям ми жили», – сказав після відкриття бібліотеки Володимир Пилишенко.

Видання, подаровані ним, мають не просто бібліографічну цінність, а й історичне значення. На низці примірників збереглися підписи відомих людей.

У бібліотеці також можна побачити «Основи Конституції УНР», «Святе Євангеліє», видання, що описують Голодомор в Україні 1932-33 років, а також примірники книг про ОУН, УПА, англомовні видання, що розповідають історію єврейського народу.

Під книгозбірню виділено залу на першому поверсі Центральної міської бібліотеки. Користуватися нею можуть усі охочі.