У Кривому Розі розпочалися роботи зі встановлення пам’ятника «Іловайськ 2014. Пам’ятаємо» (ВІДЕО)

16:55, 27 сер. 2019
 
У Кривому Розі розпочалися роботи зі встановлення пам’ятника «Іловайськ 2014. Пам’ятаємо» (ВІДЕО)

У Кривому Розі розпочалися роботи зі встановлення пам’ятника «Іловайськ 2014. Пам’ятаємо». Пам’ятник встановлюється на алеї Слави, що у Металургійному районі Кривого Рогу. Усі роботи ведуться коштом коштів меценатів. Допомагають встановлювати пам’ятний знак колишні бійці батальйону "Кривбас", які втратили своїх бойових товаришів під Іловайськом.

Денис Золотарьов, колишній військовий добровільного батальйону «Кривбас», учасник боїв під Іловайськом, говорить про вигляд майбутнього пам’ятного знаку:«В основу пам’ятника ліг – Іловайський хрест, нагорода. Він присвячений 29 серпня, дню Іловайській трагедії».

«Ідею пам’ятника підказали самі бійці. Те, що їм нагадує ті події. А саме – вихід крізь соняшникове поле. На самому пам’ятнику буде нагрудний знак, великого розміру та чотири спалені, символічні, соняхи. Композиція проста, але несе ідею болі та розпачу тієї трагедії, яка тоді відбулася», - розповів автор пам’ятника Микола Гапон.

Наприкінці серпня 2014-го року українські військові потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Тоді бойовики обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, ще 429 дістали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.

«Має бути проведено досконале розслідування, такі висновки я роблю до цього часу і намагаємося зробити усне можливе, щоб розсекретити ті події та відповісти – хто винен у тому, що відбулося, чому загинули найкращі сини України», ‒ розповів заступник командира батальйону «Кривбас» у 2014 році Юрій Сіньковській.

За словами Миколи Колесника, він бере участь у створенні пам’ятника, наразі вісімдесят відсотків усіх компонентів пам’ятної композиції готові.

«Пам’ятник немаленький, багато підготовчих робіт. Я думаю, що на 14 жовтня, на покрову, будемо намагатися встановити», ‒ каже Микола Колесник.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський постановив відзначати День пам’яті захисників України саме 29 серпня, оскільки того дня в Іловайському котлі загинуло найбільше військовослужбовців за весь час війни на Донбасі.