Активісти на каяках вдруге очищують Діївські плавні (ВІДЕО)

15:15, 22 сер. 2019
 
Активісти на каяках вдруге очищують Діївські плавні (ВІДЕО)

За словами ініціатора групи Сергія Колоднікова, вони збираються вже вдруге. Команду із шести людей об’єднало спільне хобі — каяки. За словами Сергія Колоднікова, виходити на воду стає все важче. Діївські плавні забруднені: цвіте вода, гниють водорості, вода перекрита деревами, які скинули у воду.

«Ми будемо розчищати плавні від завалів. Завали були зроблені браконьєрами. Вони попиляли дерева і перегородили протоки, які живлять ці плавні чистою водою. Якщо сюди не буди поступати вода, то людям ніде буде купатися, риба вся подохне, і це буде болото», ‒ каже Сергій Колодніков.

Представниця ініціативної групи Валентина Бринза із хлопцями з команди знайома декілька років, очищати плавні буде вперше. Говорить, що коли дізналась про заїзд групи, одразу вирішила, що повинна долучитися.

«Тут дуже цікаві міста, тут плавні Діївські, цікаво на каяках ходити. Коли в кінці літа відбувається запрудження цих плавнів очеретом, тут не можна проходити, важливо прочистити протоки. Я буду супроводжувати напарника свого, моя задача основна буде — це веслування, підстраховування, допомога. Я думаю, що не буду бензопилою користуватися, це супровід», ‒ говорить Валентина Бринза.

За словами провідного наукового співробітника Дніпровського національного університету Бориса Барановського, багато років тому, коли люди не втручалися до життя річок, нічого чистити не треба було, це робила сама річка. Зараз, якщо плавні не чистити, то вода застоїться й утвориться болото.

«Коли прибуває вода і наступає повінь, то ця вода вимиває всю надлишкову органіку. Зараз у нас повені немає. Ось тої весняної промивки, як кажуть гідробіологи “санітарної промивки” вже немає, і тому треба їх розчищати. Втручання необхідне, бо ми ж уже змінили гідрологію, і ми повинні це підправляти, те що ми самі наробили, і відновлювати природний гідрологічний баланс», ‒ розповів еколог.

За словами ініціатора групи Сергія, якщо буде необхідність, вони періодично розчищатимуть плавні та шукатимуть браконьєрів, які рубають та кидають у воду дерева. Якщо їх знайдуть — справу розглядатиме водний патруль.