Юрій Скребець: «Народна нагорода цінніша за всі державні» (ВІДЕО)

15:42, 21 сер. 2019
 
Юрій Скребець: «Народна нагорода цінніша за всі державні» (ВІДЕО)

Юрій Скребець, хірург «Госпітальєрів» та заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні ім. Мечникова, отримав Орден «Народного Героя України». 30-та церемонія нагородження відбувалася у місті Рівне 17 серпня. Юрій Скребець їздив на війну волонтером із 2014 року, рятував поранених бійців. Нагорода, яку отримав, не є державною, але для нього, говорить, має найбільше значення. Юрій Скребець займається медициною 34 роки. У 2014 році став добровольцем і поїхав на передову.

«Я кілька ротацій відбув в промзоні Авдіївській, був у Широкиному, у Водяному, в Старогнатівці й прилеглих районах. Виїздів було багато, тому що ми або здійснювали ротацію груп, або забирали поранених. Друга половина 14-го року — це було найскладніше і найстрашніше. У 15-ий та 16-ий роки були два епізоди, коли, скажімо так, внаслідок не дуже вдалої нашої підготовки ми як медики непогано працювали, а от як бійці виявились не дуже спритними, то мені двічі “пощастило” попасти під осколки. Потім лікувався у мобільному шпиталі», ‒ розповів Юрій Скребець.

17 серпня у Рівному відбувалася 30-та церемонія нагородження, на якій Юрію Скребцю вручили Орден «Народного Героя України». Відзнака має форму гербового знаку Святого князя Володимира Великого у формі тризуба — символу державності та незалежності України; по центру накладений меч вістрям вгору — символ військової доблесті. Нагорода запроваджена 2015 року і вручається за боротьбу за збереження української держави.

«Орден “Народного Героя України” не є державною нагородою, це нагорода суспільна. Але для мене вона цінніша, ніж всі державні нагороди. Я знаю, кого нагороджували одночасно зі мною й до мене, тому я розумію, що такий вчинок не дотягує. Тому й не дуже мені хочеться про це розповідати. Але Нагородна рада вирішила, що цього достатньо, щоб мене нагородити», ‒ каже Юрій Скребець.

Окрім цього ордена, за 5 років війни Юрій Скребець отримав три державні нагороди: «Заслуженого лікаря України» та два ордени «За мужність» 2 та 3 ступенів.