Бійці добровольчого підрозділу отримали статус УБД через суд (ВІДЕО)

18:02, 20 сер. 2019
 
Бійці добровольчого підрозділу отримали статус УБД через суд (ВІДЕО)

Бійці добровольчого підрозділу “Сармат” отримали статус учасника бойових дій через суд. Для цього вони звернулись у служби які надають статус учасника бойових дій, після відмови зібрали докази та звернулись до районних судів за місцем проживання. Судова тяганина тривала від місяця до одного року, в результаті всім задовольнили позови.

Ігор Куліковський навесні 2014 року разом з товаришами організував підрозділ “Сармат”, у складі "Правого сектору" добровольцями пішли воювати на схід. Участь в бойових діях брали до січня 2016-го.

«Якщо казати, власне, про підрозділ “Сармат” , то бойовий шлях там досить широкий, одні групи були в одних місцях, інші в інших, не були тільки в Донецькому аеропорту, так сталося. А так й Іловайськ, і Дебальцеве, і ще там невеличкі оці населені пункти, Мар’янка, Авдіївка, Красногорівка, навіть один з випадків - це закінчення Іловайської операції, коли потрібно було виводити тих хлопців, де хтось якимсь чином перебував на контрольованій бойовиками території та мав змогу вийти на зв’язок, просили їх вивести, були також поранені, яких потрібно було вивести», ‒ розповів Ігор Куліковський.

Олександр Писаревський, командир добровольчого підрозділу “Сармат”, розповідає: коли прийшли з війни, отримати статус учасника бойових дій було складно.

«Стало питання, що наш статус не підтверджено. Ми не можемо у ветеранську організацію ніяку сходить, ціла купа усіляких можливостей, які ми могли б вирішити легко, якби у нас був статус учасника бойових дій, у нас вирішувалось важко», ‒ говорить Олександр Писаревський.

Проблеми з оформленням документів учасника бойових дій виникли через те, що добровольці не були в складі ЗСУ чи МВС.

«Перше, що ми зробили, це зібрали всі необхідні докази, це документи, які доказують, що вони брали участь в бойових діях. Це покази свідків, які завірені нотаріально, також фото та відео з зони бойових дій. І з цим пішли в суд. В суді ми просто признали факт участі в бойових діях. До цього ми звернулись в усі служби, які надають статус УБД, отримали відмови, тому що добровольцям не дають, і звернулись до суду. І в усіх судах ми отримали позитивне рішення. Після цього ми повторно звернулись в комісії й на повторному етапі нам вже дали статус учасника бойових дій», ‒ каже юрист правозахисної групи “Січ” Володимир Плетенко.

Бійці подавали позови в різні суди за місцем проживання, судові розгляди проходили від місяця до року. У результаті всі п’ять позовів були задоволені, всі отримали статус учасника бойових дій.