У Дніпрі, на проспекті Пушкіна 22, закінчили реставрацію барельєфа Володимира Лободи (ВІДЕО)

12:24, 12 сер. 2019
 
У Дніпрі, на проспекті Пушкіна 22, закінчили реставрацію барельєфа Володимира Лободи (ВІДЕО)

Чоловік 43 роки тому, подарував свою роботу місту на честь двохсотріччя. За словами місцевих жителів, стіна довгий час була у жахливому стані. Зараз барельєф у сірих тонах із золотою рибкою, яка здійснює бажання. Вікторія Атєнтіва мешкає у будинку біля барельєфа тридцять п’ять років. Жінка говорить, що довгий час це місце було смітником: викидали сміття, розпивали алкоголь, купа бруду та сморід.

«Те що зараз ви бачите, це просто шикарний вид. Раніше тут просто жах був, страшно ходити було. Люди без місця проживання приносили свої речі сюди, прямо на стіну ходили в туалет. Коли до мене підійшла Ліза, та сказала що хоче реставрувати стіну, я дуже зраділа. Допомагала як могла: провели від мене електрику та воду, стільці виносила, що могла те й робила. Дивно, але багато сусідів скаржились, та не хотіли щоб велись роботи. Тепер коли побачили результат, всі притихли», ‒ розповіла Вікторія Атєнтіва

Історія цього барельєфу розпочалась сорок три роки тому, коли український художник Володимир Лобода, подарував його місту на честь двохсотріччя. Команда, яка реставрувала стіну, намагалася зв’язатися з автором, але він говорити відмовився.

«Тут же немає авторського права, в тому плані, що автор не став підписуватися, він не залишив ніяких відомостей. Вдалося дізнатися автора через других, третіх осіб. Зв’язатись намагались, щоб дізнатись як первісно виглядала стіна, бо коли ми змивали шари фарби, тут була і чорна фарба, і червона, і жовта. І в різних місцях вона по-різному виглядала, і як вона з першу виглядала, ніхто не знає. Ми намагались зв’язатися, але знайшли тільки його зятя, який сказав, що автор не хоче спілкуватися, і йому байдуже», ‒ говорить начальниця управління з питань охорони культурної спадщини міськради Надія Лиштва.

За словами художниці Єлизавети Басай, коли вона побачила стіну, не змогла пройти повз. Дівчина зібрала ініціативну групу із десяти людей. На реставрацію барельєфа, команда витратила один місяць і близько дев’яносто тисяч гривень.

«Нас постійно підозрювали, що ми хочемо тут зробити пивне кафе, чи що таке. Тому люди були проти звісно, доходило до того, що вони викликали поліцію, але після моїх пояснень, все налагоджувалось. Ми хотіли привернути увагу, тому перша думка яка виникла, це розфарбувати стіну яскравим кольором, але не могли зрозуміти, що робити з підлогою. А коли вимивали стіну, побачили сірі кольори, тобто художнє оформлення народилося із цього бетону», ‒ каже авторка реставрації.

Ініціативна команда провела ряд робіт: очистила стіну, відштукатурила, обробили та розписали барельєф. Завершальним етапом стала золота рибка. За словами Єлизавети Басай, якщо доторкнутися до рибки, та загадати бажання, то воно обов’язково здійсниться.