У Дніпрі запрацювала «річкова маршрутка» (ФОТО, ВІДЕО)

15:56, 22 лип. 2019
 
У Дніпрі запрацювала «річкова маршрутка» (ФОТО, ВІДЕО)

Олександр Місюра, власник катера, допомагає дістатися містянам з одного берега на інший, поки Центральний міст перекритий. Вартість такої поїздки становить 35 гривень в одну сторону, займає вона близько 5 хвилин. Пенсіонерів та учасників АТО Олександр перевозить безкоштовно. Проїхатися можна вранці з 7:00 до 10:00 і ввечері з 18:00 до 20:00 години. Олександр Місюра розповів, що має понтонний катер, плавати на якому, його хобі. Досвід водіння плавзасобів у нього майже 20 років. Олександр каже, що ідею перевозити людей з одного берега на інший йому підказали друзі, для яких перекриття мосту стало несподіванкою.

«Ідея з’явилася абсолютно спонтанно, як і міст перекрили спонтанно, що для багатьох моїх друзів з лівого берега було повною несподіванкою. Вони попросили організувати якусь допомогу в перевезенні людей. Тому що люди спізнюються на роботу, по своїх справах. Це дуже незручно, люди добираються у заторах по півтори години з лівого на правий берег. Вирішив спробувати — таким чином, і людям допомогти, і приємні емоції отримати, і зарядитися бадьорістю перед робочим днем», - розповів Олександр Місюра

Вперше Олександр виїхав у п’ятницю 19 липня, коли перекрили міст. В понеділок, 22 липня, Олександр знову виїхав і каже, бажаючих побільшало.

«Знайомі мої з лівого берега розповіли своїм знайомим. Ті своїм знайомим. Так дійшло і до засобів масової інформації», - розповів чоловік.

Ірина Іваник із донькою їдуть на човні з Олександром не вперше. Ірина каже, що на човні значно приємніше, ніж йти через міст пішки.

«Треба йти пішки, а пішки не дуже хочеться кожного разу. Приємний настрій і дуже-дуже подобається», - каже Ірина.

Євгенія Чмир сьогодні вперше перетинає річку на човні. Каже, що до цього переїжджала міст на самокаті. Про човен дізналась із соціальних мереж.

«Мені подобається мікроклімат, вода, не спекотно, все нормально з безпекою, ось жилети
лежать, музика грає, все добре», - говорить інша пасажирка човна Євгенія Чмир.

Плавзасіб, на якому Олександр перевозить людей, — це понтонний катер виробництва США. Йому 15 років. Олександр показав документи та розказав, що раз на три роки проходить технічний огляд засобу. Олександр каже, що перевозити людей планує тільки у період перекриття Центрального мосту та тільки для задоволення. Ідея для бізнесу, каже Олександр, не вигідна.

Олександр Місюра каже: «Це економічно не вигідно. Це не економний вид транспорту. Витрата бензину у плавзасобу, перевищує витрати в автомобіля».

За коментарем щодо законності таких перевезень ми звернулись до Державної служби морського та річкового транспорту України.

Олександр Дмитренко, начальник відділу контролю за безпекою судноплавства на річковому транспорті, говорить: «Ці перевезення незаконні. Це штраф може бути від одного до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, це близько 85 гривень. Перевізник повинен для початку зареєструватися як суб’єкт підприємницької діяльності, потім, згідно з постановою Кабінету Міністрів №1186, надати документи до ліцензіату, тобто до нашої служби у м. Київ і отримати ліцензію на здійснення вказаних перевезень».