СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею "екоцид" ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг"

16:47, 17 лип. 2019
 
СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею "екоцид"стосовно публічного акціонерного товариства "ArcelorMittal Кривий Ріг". Про це журналістам UA: Дніпро повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

У повідомлення пресслужби СБУ, яке підтвердила речниця, йдеться про те що, "за попередньою інформацією, представники приватного промислового підприємства порушували норми екологічної безпеки на виробництві". "Також вони систематично не допускали на територію об’єкта працівників Державної екологічної інспекції, які мали вимірювати рівень токсичних викидів у повітря. Така протиправна діяльність посадовців може загрожувати екологічній ситуації в місті та безпеці його мешканців", - йдеться в повідомленні СБУ.

Згідно з Кримінальним кодексом України, "екоцид — це масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу". Карається позбавленням від 8 до 15 років.

Голова ГО «Громадська екологічна платформа» Олександр Сакакальський повідомив: «Це ланцюгова реакція тієї уваги, яку приділено як простими мешканцями, так і найвищою посадовою особою держави. Мені не зовсім зрозуміло, чому саме за цією статтею було порушено цю кримінальну справу. Я не хотів би, щоб це ускладнило визначення винних. Тому що ця стаття досить сувора. І на мою думку, доведення цієї складової, саме екоциду, буде ускладнювати проблему».

Представниця ГО «Досить труїти Кривий Ріг» Олена Шафранова сказала: «Це безпрецедентний для нашого міста випадок. Взагалі екологічні статті у Кримінальному кодексі досить складні. Для того, щоб бачити об’єктивну картину, треба бачити підозру, треба бачити пояснення. У нас немає якихось ілюзій з цього приводу, що якось буде розвиватися ця стаття. Ми розуміємо що зараз і вибори, і президент був. Ну а як вже будуть наші правоохоронні органи з цим працювати — побачимо».

Наразі ми звернулися із офіційним запитом до ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг", чекаємо на відповідь.