Архітектурна майстерня з Дніпра отримала золоту нагороду на Ukrainian Urban Awards (ВІДЕО)

17:07, 11 лип. 2019
 
Архітектурна майстерня з Дніпра отримала золоту нагороду на Ukrainian Urban Awards (ВІДЕО)

Проект має назву Ла Фабрика, знаходиться на перехресті вулиць Антоновича та Савченко. Це будівля віком понад 100 років, була занедбана і покинута, тепер це торговельно-офісний центр, який знаходиться у приватній власності. Головний архітектор проекту Олег Україна каже, що постійно бере участь у різних конкурсах. Проект надіслав на конкурс за два тижні до кінця терміну прийому робіт та не очікував на перемогу.

«Я добу не знав, що я виграв, це була п’ятниця 7 червня. І за добу я дізнався, що ми посіли перше місце. В номінації — інновації та реконструкції. Це дуже приємно і важливо, що конкурс був український, а журі іноземне», - каже Олег Україна.

Олег розповів, що назва “Ла Фабрика” з’явилась тому, що раніше ця земельна ділянка належала до макаронної фабрики, яка існувала тут на початку 20 сторіччя до революції. Потім сюди заселили людей. На момент початку робіт, будівля була розламана навпіл, збереглась лише одна історична стінка.

«Це був суцільний смітник, руїна. І як я побачив цю будівлю у жалюгідному стані, це як побачити якесь щеня на дорозі чи кошеня, підняти його, відмити і зробити з нього якусь шляхетну тварину чи істоту. Нарешті це дуже кропітка праця, щоб зберегти фасад, і коштовна з точки зору капіталовкладень. Не кожний замовник, або забудовник на це піде», — каже Олег.

Олег Україна визначає стиль відбудови, як Катеринославський — збереження історичного фасаду разом із поєднанням елементів класичного та урбаністичного стилів.

«Не хотілося робити псевдоісторичний стиль, псевдоісторичні прибудови. Хотілося на контрасті виявити історичну спадщину, саме цей фасад з червоної цегли. І на контрасті втілити цю модернову вставку, пломбу, яку нам вдалося зробити. Ідея полягала в тому, що ми хотіли відновити старовинне середовище старого Катеринославу — затишне, невеличке, масштабне, гуманне і привабливе для людей, відвідувачів», - каже Олег Україна.

Щоб зберегти будівлю, її обтягнули металевими бандажами, щоб стіни не розвалилися в різні боки — каже керівник підрядної організації Євген Терещенко.

«Фасад був в дуже сумному стані, будівля була розламана навпіл. Верхівка будівлі була повністю зруйнована. Перекриттів фактично не було, вони були в дуже сумному стані. І спочатку дуже складно було виконати фундаментну частину, так як її не було тут взагалі. Бетонування відбувалося частинами, поступово, щоб будівля не розвалилася», - розповів Євген Терещенко.

Всередині створили інтер’єр в стилі лофт, максимально зберігаючи при цьому історичну спадщину. На всій ділянці, де вже збудували Ла Фабрику, планують побудувати комплекс будівель, які сформують торгово-готельний комплекс із інтегрованими історичними фасадами з майданчиком для прогулянок для відвідувачів.