Постраждалий від вибуху гранати у селі Пашена Балка 16-річний хлопець розповів свою версію інциденту (ВІДЕО)

16:52, 5 лип. 2019
 
Постраждалий від вибуху гранати у селі Пашена Балка 16-річний хлопець розповів свою версію інциденту (ВІДЕО)

Свою версію подій під час вибуху гранати у селі Пашена Балка розказав один з двох найтяжчих травмованих — 16-річний Олександр Гаркуша.  Хлопець каже, що хотів викинути підпалену іншими дітьми гранату, але не встиг.

Олександр каже, що того вечора вийшов на прогулянку, біля дитячого майданчика побачив скупчення дітей. Підійшов ближче і побачив, що хлопці підпалюють якусь гранату.

«Я їм кажу, ви що хворі, що ви робите, зараз вибухне. А вони мені — підпалюй з нами. Кажу: пацани, зараз все відірве. Вони почали сірниками підпалювати, у них не виходило. Я вже хотів взяти цей снаряд і відкинути подалі. Навколо був натовп. Я тільки взяв її в руки і вона вже запалала. Навколо будинки. Я шукав, куди кинути. Не встиг кинути, почув гучний звук. Потім шок. Подивився на свою праву руку. у мене там не було кісток», - розповів Олександр UA Дніпро.

Батько хлопця, Петро Гаркуша — ветеран АТО. В 2014, 2015 та у 2018 роках служив у складі 74 окремого розвідувального батальону. Каже, що його син закінчив перший курс Криворізького військово-спортивного ліцею. За словами батька, хлопець одразу зрозумів, що граната може вибухнути.

«Вони по своєму профілю окрім предметів тих, що повинні проходити, математика і тому подібне, це — військово спортивний ліцей. Тобто вони це так само вивчають. Якась інформація від мене, якусь він там отримав, бо навчається. Перші його слова були , коли ми зайшли — скільки дітей постраждало, в якому вони стані і де знаходяться», — каже Петро Гаркуша.

За словами виконуючої обов’язки завідуючого відділенням інтенсивної терапії Ольги Аржанцевої, зараз у хлопця стоїть стома, це штучний отвір, сформований на передній черевній стінці, тому що в нього важка травма кішківника. Найближчим часом йому проведуть операцію — приберуть стому та хірургічно відновлять цілісність кішківника.

Ольга Аржанцева говорить: «Хлопчики з хорошою позитивною динамікою, 5-річна дитина буде найближчим часом переведена в інше відділення. Старша дитина, Саша, вони у нас обидва Саші, з хорошою позитивною динамікою за рахунок відновлення роботи кишківника, шлунку, за рахунок зменшення інтоксикації, лихоманки. Він активний став, ми його висаджуємо. Він менше залежить від кисню, самостійно дихає».

Четверо інших травмованих дітей наразі знаходяться у відділенні ортопедії та проходять реабілітацію.

Нагадаємо, 1 липня близько 8-ї години вечора в селі Пашена Балка поблизу дитячого майданчика стався вибух, під час якого поранення отримали шестеро дітей. Полійцейські встановлюють звідки в посадці біля селища взялась граната, де, за словами дітей, вони її знайшли. Подію кваліфіковано за статтями 263 Кримінального кодексу України "Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами" та 264 - "Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів".