У Дніпрі 75 дітей відраховують з Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (ВІДЕО)

15:05, 27 чер. 2019
 
У Дніпрі 75 дітей відраховують з Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (ВІДЕО)

У Дніпрі відраховують 75 дітей з Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю. Діти повинні пройти медкомісію, за результатами якої буде вирішено, чи зможуть вони повернутися у заклад і на який термін. Батьки 25 дітей з аутизмом проти такого рішення, говорять, у Дніпрі немає альтернативних реабілітаційних закладів. Керівництво центру пояснює, в області є ще майже 50 дітей з аутизмом, які перебувають у черзі на реабілітацію у цьому закладі.

Олена Карповська – мама 9-річного хлопчика з аутизмом. Два роки її син відвідував Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю. У травні цього року їй повідомили, що сина відраховують. 

«Вже є документи на відрахування. На питання, чи візьмуть нас назад, ніхто ніяких гарантій не дає. Кажуть, що буде комісія, яка розглядатиме кожну дитину окремо. Когось візьмуть на місяць, когось на три, а когось можуть взагалі не взяти. Аутизм – це те захворювання, реабілітацію при якому зупиняти не можна. У нас в місті немає інших закладів реабілітаційного типу, де можлива реабілітація наших дітей», – каже мати дитини з аутизмом Олена Карповська.

У Центрі комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю групи для дітей з аутизмом з’явилися на прохання батьків два роки тому.

«Наші діти ходили в приватний центр і ми сплачували величезні гроші. Коли ми перестали справлятися, ми звернулися до обласної адміністрації і нас прийняли у цей центр. На момент, коли ми туди прийшли, там ніхто не працював з дітьми з аутизмом. Ми привели туди фахівців, які є батьками наших дітей, які навчалися за величезні гроші. Облаштували там два кабінети, зробили ремонт, привезли всі необхідні посібники, ігри, меблі. На волонтерських засадах там працюють наші батьки, які приходять і просто допомагають. Якщо відрахують дитину тієї мами, яка там працює фахівцем, вона звільниться і піде сидіти зі своєю дитиною. Заклад втратить тих небагатьох фахівців, які там працюють», – розповіла мати Тетяна Афанасьєва.

Заступник директора Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Володимир Кузьмін каже, що дітей відраховують із закладу для проходження комісії за місцем проживання.

«Відраховуються, тому що є потреба у проходженні комісії за місцем проживання. Щоб дитина пройшла медкомісію, були складені необхідні документи, це не наша вимога, це положення нормативних актів Міністерства соціальної політики. Потім ухвалюється рішення про прийом», – зазначив Володимир Кузьмін.

За словами заступниці директора департаменту соціального захисту населення в області Валентини Сливної, є ще близько 50 дітей з аутизмом, які потребують реабілітації у центрі.

«Ми будемо вносити пропозицію ОДА по розширенню послуг цього центру, тому що сьогодні потребує послуг діти з області теж. На сьогодні вже близько 50 дітей, які мають право отримувати послуги, але їм не дають, бо немає таких потужних можливостей центру», – сказала Валентина Сливна.