У Дніпрі відбудеться історична дискусія «Іван Сірко – нав’язаний герой?»

13:36, 23 тра. 2019
 
У Дніпрі відбудеться історична дискусія «Іван Сірко – нав’язаний герой?»

28 травня у Дніпрі, в центральній міській бібліотеці, відбудеться історична дискусія, присвячена постаті Івана Сірка, - «Іван Сірко – нав’язаний герой?». Про це повідомив один з учаників заявленої дискусії, історик Олег Репан.

За його словами, мова йтиме про роль та місце Івана Сірка в історії Руїни.

«Часто подається дуже ідеалізований образ Івана Сірка. На мою думку, не зовсім коректно зображувати цю людину, як і будь-яку іншу, в ідеальних прикметниках, епітетах. Я вважаю, він був людиною своєї епохи і своєї соціальної групи. Про нього можна і треба говорити як про людину прикордоння, людину свого часу. Про це й ітиме мова», – сказав Оле Репан.

За даними організаторів, учасниками дискусії стануть Ярослав Трінчук, письменник, публіцист, автор книги «Україна: війни, битви, персони», та Олег Репан, доцент Дніпровського національного університету, директор Інституту історії Дніпра.

Запрошені також інші історики, краєзнавці, ті, хто цікавиться історією України та регіону.

Іван Сірко (близько 1610 – 1680) – козацький ватажок, кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. За легендами, здобув перемогу в 65 боях і жодного не програв.

Могилу Сірка у Капулівці Нікопольського району на Дніпропетровщині вважають пам’яткою історії та культури. У 60-ті роки минулого століття, коли води Каховського водосховища наблизилися до могили, прах перепоховали в іншому кінці села, а у 2000-у році донього допоховали череп. 

Щороку, на початку серпня, на могилі Сірка в Капулівці вшановують його пам’ять.