Обшук у ЛГБТ-клубі (ВІДЕО)

19:41, 24 кві. 2019
 
Обшук у ЛГБТ-клубі (ВІДЕО)

В ніч з 19 на 20 квітня співробітники управління боротьби зі злочинами, повязаними з торгівлею людьми, прийшли з обшуком до ЛГБТ-клубу “Потьомкін”, що на Монастирському острові. Власників закладу підозрюють в утриманні місця розпусти та звідництві. Як кажуть у поліції, у березні до них надходило декілька звернень від жителів, щодо розпусних дій, які відбуваються у закладі. Директор клубу всі звинувачення відкидає та говорить, що правоохоронці відвідувачів обікрали та побили, дозволяючи собі гомофобні висловлювання.

Керівник клубу Олег Рубінштейн говорить, близько першої ночі 20 людей в масках з автоматами та в бронежилетах увійшли до клубу, не представились, показали ухвалу Жовтневого суду від 17 квітня на дозвіл проведення обшуку, звинувачуючи у наданні послуг сексуального характеру.

- Ми не бордель, ми звичайний клуб, в якого просто інша цільова аудиторія, тому звинувачень на нашу адресу ми не визнаємо, це законом не заборонено, - говорить Олег Рубінштейн.

- Я сидів, вони підійшли, вдарили мене ліктем або рукою, я не пам’ятаю, я впав, вони сказали голову не підіймати, вони все це казали з матами, з погрозами, у грубій формі. Потім підійшли і вдарили мене по нозі, а також вдарили берцями по голові, - розповів відвідувач ЛГБТ-клубу Сергій Катаржнов.

У всіх вилучили телефони, особисті речі та гроші, додає Сергій. Після інциденту чоловік написав заяву до поліції про крадіжку речей та завдання тілесних ушкоджень.

- У мене забрали електронні сигарети та приблизно 1000 гривень з моєї куртки, - каже Сергій.

За словами Олега Рубінштейна у клубі знаходилось приблизно 25 відвідувачів, серед них було 2 іноземця. Усіх присутніх поклали на підлогу і тримали так три години. За словами керівника закладу, правоохоронці дозволяли собі гомофобні висловлювання.

- Один із гомофобів кричав співай гімн України або ти зараз залишишся без зубів, в результаті він його вдарив, - говорить Олег Рубінштейн.

Начальник управління відділу управління боротьби зі злочинами пов’язаними із торгівлею людьми Роман Захаров розповів:

"У березні до Нацполіції надійшло декілька звернень від жителів, що у розважальному закладі відбуваються аморальні дії. 20 числа було здійснено обшук в даному закладі, було встановлено, що адміністрація та керівництво зазначеного закладу систематично створювали умови, які сприяли розбещенню та вступу громадян у безпорядні статеві зв’язки. Відбувалися шоу-програми, у даних шоу-програмах відвідувачі вступали у безпорядні статеві зв’язки. Крім того у закладі було створено, так звану, дарк рум (з англ. - темна кімната., - ред.), місце в якому відвідувачі могли вступити у статеві зв’язки. За участь у таких діях потрібно було сплачувати гроші. Під час обшуку були вилучені техніка, ноутбуки, мобільні телефон, крім того були вилучені презервативи. Вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру за частиною 2 статті 302 ККУ "Створення або утримання місця розпусти, а також звідництво", санкція статті передбачає позбавлення волі строком до 5 років".

Експерт громадської організації "Правозахисний ЛГБТ Центр "Наш світ" Олександр Зінченков говорить, що цей випадок члени організації вважають кричущим.

- Це кричущий випадок, в Україні таких не було багато років, останнім разом подібна ситуація була 2009-го року у Києві, у гей-клубі "Андрогін". Якщо кримінальну справу порушено за фактом утримання місця розпусти, то чому постраждали близько 20 відвідувачів, які 3 години пролежали на холодній підлозі? Їм не давали вставати, не давали зв’язатися з адвокатом, правозахисником".

За словами директора клубу Олег Рубінштейна, він написав звернення до Національної поліції України, Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Верховної ради, до управління забезпечення прав людини Національної поліції України та до всіх правозахисних ЛГБТ-організацій. За словами Олега, заяви до поліції про побиття подали щонайменше троє відвідувачів клубу.