На сесії Дніпровської міськради депутати затвердили програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків на 2019-2023 роки (ВІДЕО)(ОНОВЛЕНО)

14:01, 24 кві. 2019
 
На сесії Дніпровської міськради  депутати затвердили програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків  на 2019-2023 роки (ВІДЕО)(ОНОВЛЕНО)

На 44-й черговій сесії Дніпровської міської ради, депутати затвердили програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків на 2019-2023 роки. Буде створена спеціальна комісія до складу якої увійдуть 25 людей: представники ОСББ, профільні фахівці, керівники районів та громадські діячі. Комісія прийматиме рішення: у яких будинках потрібно першочергово робити ремонти за рахунок бюджетних коштів. За словами міського голови Дніпра Бориса Філатова, комісія прийматиме рішення без його участі. Але не всі депутати міськради підтримали програму.

За словами міського голови Бориса Філатова нова програма повного фінансування для ОСББ і ЖБК не перетинається з вже існуючою програмою співфінансування. Втім з прийняттям нової програми були згодні не всі депутати міськради.

- По цьому питанню я прочитав програму, вона є абсолютно непрозорою тому що комісія просто затверджується головами департаменту не прописано ніяких правил затвердження комісії. Більш того, якщо в попередній програмі є формула, яка визначає переможців, то тут її немає. Голосуємо зараз за титульні списки для ОСББ. Зі створенням цієї програми забороняється участь у конкурентній програмі. Там не прописано ні енергозбереження, ні прозорих формул. Я вважаю що просто так вбивати попередні програми та запускати цю ми не можемо, - розповів Дмитро Хозін депутат Дніпровської міськради.

 

Вже існуючу програму співфінансування не відміняли і вона продовжує діяти — зазначив міський голова Борис Філатов. Згідно з нею - на ремонт будинку витрачають кошти співвласників ОСББ та міського бюджету. Друга програма — це стовідсоткове фінансування з міського бюджету. На неї спрямують 38 мільйонів гривень у 2019 році, сказав Борис Філатов.

 

- Є багаті ОСББ, а є — бідні. Є ОСББ, які у змозі співфінансувати, а є такі, де у силу різних причин — або запущена історія і в людей просто немає грошей або там 60 чи 80 % там проживає пенсіонерів і тому міський голова виступив з такою ініціативою зробити людям такий подарунок — ремонтувати за рахунок міського бюджету будинки, які не належать міському фонду, - каже Борис Філатов.

 

Розходяться думки щодо прийняття нової програми і у представників ОСББ. Катерина Забірна вважає, що у нової програми є певні недоліки.

 

- Про програму я дізналась із соціальних мереж. Чому проти. Тому що ця програма не є підтримкою ОСББ. Це деребан бюджетних коштів, який був раніше у титульних списках департамента. Ця програма — це ті ж титульні списки, але тільки для будинків ОСББ. Що найгірше у цій програмі — що підрядника обирає не споживач, не ОСББ — підрядника обирає департамент ЖКГ. Як вони працюють, як обирають підрядників ми всі бачили, і як вони виконують ремонти всі бачили і знаємо. Взяти та порівняти будинок ОСББ, де виконані ремонтні роботи, де замовником є ОСББ — це якість. А тут -- розпилювання бюджетних коштів, - розповіла Катерина Забірна, голова ОСББ “Прометей 18-Б”.

 

Читала про нову програму і голова ОСББ “Сокіл” Юлія Черечеча. Говорить мешканці її будинку чекають на зміни. Програма співфінансування підходить не всім — впевнена Юлія. Є ОСББ, які з різних причин не мають змоги брати участь у співфінансуванні. Або не вистачає має коштів, або проблеми занадто великі для спільного ремонту.

 

- Наше ОСББ створено у лютому місяці. Ми тільки починаємо працювати і нам дуже потрібна допомога міської влади. Бо наш будинок, якому вже 38 років, дуже потребує капітального ремонту сантехсистеми, утеплення швів. Будинок ніколи не був відремонтований. Тому будь-яка допомога вона дуже необхідна, - каже Юлія Черечеча, голова ОСББ “Сокіл1910”.

 

За прийняття програми підтримки співвласників багатоквартирних будинків на 2019-2023 роки депутати проголосували більшістю голосів.