На Дніпропетровщині 5 років будинок не вводять в експлуатацію (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

19:25, 22 кві. 2019
 
На Дніпропетровщині 5 років будинок не вводять в експлуатацію (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні Центральний апеляційний господарський суд зобов’язав "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" і ТОВ "Центр молодіжного будівництва" підключити до інженерних мереж багатоквартирний будинок "Мрія". Власники 45 квартир цієї будівлі чекають на введення її в експлуатацію з 2014-го року.


У свою однокімнатну квартиру Дмитро Стецюк мав в’їхати ще у 2014. Дмитро одружений, має двох дітей. Зараз чоловік вимушений знімати іншу однокімнатну квартиру, сплачувати оренду в розмірі 6 тисячгривень та щомісяця виплачувати кредит за квартиру у розмірі 6,5 тисяч.

- Я вже почав робити ремонт у своїй квартирі, сподіваюсь на позитивне завершення цієї ситуації, ми всі разом будемо тут жити, - каже Дмитро Стецюк.

-Багатоквартирний будинок "Мрія" в селі Дослідне почали будувати у 2012 році. Згідно з договором із співвласниками, "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" мав здати будинок в експлуатацію у 2014 році. У 2015 — будинок був зданий в експлуатацію незаконно,каже представник ОСББ “Мрія” Євген Баранов.

- Фонд, викликавши по одній особі, шахрайськими методами спонукає людей, інвесторів, підписати тристоронній акт прийому передачі квартир, чим порушує законодавство. Підписали власники, забудовник та фонд, підписали акт прийому-передачі на квартири, але деякі наші співвласники указали, що в квартирі є недоробки, тобто немає інженерних споруд, - розповів Євген Баранов, представник ОСББ “Мрія”.

Євген Баранов каже: підписали документи, бо вважали фонд гарантом і очікували підключення всіх комунікацій на наступний день.

- Це був обман, з 2015 по 2019 роки, ці комунікації не підключені, люди не проживають у данному будинку, - каже Євген Баранов.

У 2018 році співвласники об’єднались і від ОСББ подали заяву до суду на примусове підключення комунікацій та встановлення 45 котлів. 30 травня 2018 року суд виніс рішення на користь співвласників будинку “Мрія”. Проте фонд подав на апеляцію. Сьогодні суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги "Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву".

- Ми будемо очікувати повний текст рішення і тільки на його основі можна зробити висновок, чи правомірний він. Ми вважали його незаконним, оскільки "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" є, по суті, фінансовою установою, вона не має відповідних ліцензій на проведення будівельних робіт, у тому числі з питань підключення до газорозподільних мереж або водопостачання, та не мали можливості, у тому числі за відсутності відповідних фахівців у регіональному управлінні, здійснити дії щодо встановлення опалювальних котлів, - розповів Сергій Ольховський, юрисконсульт "Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву".

- Судді колегії винесли правильне рішення, на нашу думку, а саме - відхилили апеляційну скаргу "Фонду молодіжного кердитування". Ми вважаємо, що сьогодні право людей було захищене в апеляційному окружному суді. Зараз ми цілеспрямовані на підключення на опломбування водопостачання та водовідведення, наступний етап у нас по водопостачанню та установки двохконтурнів газових котлів, яких зараз не має у людей, – ні газопостачання, ні цих котлів, - розповів Євген Баранов, представник ОСББ “Мрія”.

Постанова може бути оскаржена у Верховному суді упродовж 20 днів з дня складання повного судового рішення.