Фільм «Ігрень» від UA: ДНІПРО отримав спецприз премії «Честь професії 2021»

Фільм «Ігрень» від UA: ДНІПРО отримав спецприз премії «Честь професії 2021»

25 тра. 2021

Документальний фільм «Ігрень» про каральну психіатрію, створений на UA: ДНІПРО, отримав спецприз «Найкраща публіцистика в локальному медіа» у конкурсі професійної журналістики «Честь професії 2021». Над створенням фільму працювали:  Дар’я Твердохліб, Владислав Мельничук, Ірина Цибух, Вірослав Цюп’як.

Проєкт «Ігрень» розповідає про практику «примусового лікування». Ті люди, які становили загрозу радянському режиму, відправлялися до психіатричних лікарень за призначеними з гори діагнозами. Герой фільму — учитель географії Василь Сірий. За «інакодумство» більше 13 років він пробув на примусовому психіатричному лікуванні з діагнозом «вялотекущая шизофрения». Близько 35 разів йому вводили препарат сульфазин — суміш суспензії сірки з маслом. Це викликало біль, судоми та конвульсії. 

Фото — фейсбук-сторінка премії «Честь Професії»

«Історія України в контексті Радянського Союзу потребує певного переосмислення та критичної оцінки. Таке явище, як “каральна психіатрія” — маловідома та темна сторінка нашого радянського минулого, про яку треба говорити і розповідати. У фільми ми показали історію дисидента Василя Сірого, якого за його незгоду із радянською політикою запроторили до психіатричної лікарні. Там він пробув на примусовому лікуванні 13 років. Та попри знущання та тортури, після звільнення з лікарня не відмовився від ідеї про незалежну Україну та займався громадською діяльністю», — розповіла одна із авторів проєкту Дар’я Твердохліб. 

Після звільнення, Василь Сірий заснував та очолив Дніпропетровське товариство політв’язнів та репресованих. Допоміг відкрити осередки товариства й у інших регіонах України.

«Дивовижно, як мало говорили про радянську каральну психіатрію в Україні до цього фільму UA: ДНІПРО та Дар’ї Твердохліб, Владислава Мельничука і Вірослава Цюп’яка. Безумовно Суспільне — майданчик для таких тем, адже стратегічним є поширення інформації та нагадувати про злочини радянської влади проти українців, у цьому фільмі: проти  української національної еліти.  Цей фільм через історію дисидента  Василя Сірого детально показує, як в СРСР, в Дніпрі, працювала каральна психіатрія та як жорстоко та безкомпромісно знищувала людські життя, через їхню любов до України. Найважливішою частиною цього фільму для мене є голос Василя Сірого, який пригадав, що відчував під час катувань та які тортури переніс він та його побратими», — зазначила менеджерка дирекції регіонального мовлення Суспільного Ірина Цибух.

Фільм «Ігрень» вийшов на екрани Суспільного у серпні 2020 року і став одним із найпопулярніших та обговорюваних відео на інтренет-платформах мовника і потратив до п’ятірки проєктів Суспільного, які номіновані на премії загальнонаціонального конкурсу професійної журналістики «Честь професіі».  Вони представлені у п’яти різних номінаціях із 10 цьогорічних. Цьогоріч на конкурс учасники подали 812 матеріалів, з яких Відбіркова комісія та Журі обрали короткий список переможців.

         Читайте також:  Резонансні справи в регіонах — на Суспільному стартують проєкти локальних розслідувань

Разом із документальним фільмом «Ігрень» серед лауреатів конкурсу «Честь профессії» ще 2 проєкти Суспільного

  • У номінації «Найкраща аналітика» з фільмом-розслідуванням «Помилка 83» — команда творчого об’єднання розслідувань Суспільного мовника — Інна Білецька, Алла Садовник, Дмитро Бондар та Олександр Стратонов.  
  • Фільм Наталії Гуменюк, Максима Камєнєва та Анни Цигими «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди» — у номінації «Найкраща публіцистика». 

Нагадаємо, у 2020 році кореспондентка філії Суспільного UA: ДОНБАС Надія Задорожня отримала відзнаку конкурсу «Честь професії» у номінації «Найкраща публіцистика у локальному медіа». Журі конкурсу відзначило авторку за роботу над спецпроєктом Суспільного до п’ятої річниці звільнення міст Донбасу «Повернути Донбас»серія про Краматорськ.

«Честь професії» — це загальнонаціональний конкурс професійної журналістики, який проводиться з 2010. Організатор конкурсу — Національна асоціація медіа.