На Суспільному цикл про Праведників — українських рятівників євреїв під час Другої світової війни

На Суспільному цикл про Праведників — українських рятівників євреїв під час Другої світової війни

13 тра. 2021

14 травня — День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. До цієї пам’ятної дати на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема і на UA: ДНІПРО, транслюватиметься цикл міжпрограмних роликів «Українські рятівники євреїв під час Другої світової війни» від Всеукраїнського благодійного фонду «Заради тебе».

«Після закінчення Другої світової війни в СРСР факт порятунку євреїв замовчувався, втім, як і сама історія Голокосту. Згадувати про своє спасіння або бути “рятівником євреїв” — було неможливо. На жаль, втрачено так багато років, що пішли з життя багато людей, які по праву могли претендувати і бути удостоєними звання Праведника. Тому регіональному мовленню Суспільного важливо показати історії рятівників євреїв у цей день», — прокоментувала креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна.

Усі відео розроблено та створено співробітниками ВБФ «Заради тебе» у співпраці з онуком «Праведниці народів світу» Софії Ярової Артемом Шевченком. Усі використані фото були надані Фонду родичами Праведників або рятівників.

За словами авторів, цей проєкт особливо актуальний у сучасній Україні, якій так потрібні власні справжні герої. Ці люди ризикували собою і своїми близькими, щоб врятувати зовсім не знайомих їм людей.

«Всі ці історії зворушливі та приголомшливі. Кожна з них унікальна. Деякі рятівники були у небезпеці й після вигнання нацистів. Так батька Леоніда Рогальчука, етнічного німця Леопольда Гоппе, було заарештовано НКВС. Його звинуватили у співпраці з нацистами й ухиленні від військової служби, хоча в нього було хворе серце. Саме воно не витримало цих випробувань, і чоловік помер за ґратами. Мати була змушена змінити прізвище на дівоче собі та дітям, щоб уникнути подальшого переслідування, та переїхати в інше місто. При цьому родина ніколи не втрачала зв’язок із врятованими», — розповіла директорка ВБФ «Заради тебе» Юлія Гольденберг.

За даними ізраїльського Інституту Катастрофи і Героїзму «Яд Вашем», в Україні на 01.01.2020 офіційно налічувалося 2659 Праведників народів світу. Більшість Праведників і врятованих, на жаль, уже не з нами. Можливо, це наша остання можливість увічнити їхній подвиг за їхнього життя і в їхній присутності.

Регіональні Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.