Як чиновники “Звітували_наживо” на Суспільному Дніпра

Як чиновники “Звітували_наживо” на Суспільному Дніпра

17 гру. 2018

21 грудня завершується перший сезон всеукраїнського проекту Суспільного та Громадського руху ЧЕСНО #Звіти_наживо. У фінальній програмі заплановані звіти мерів обласних центрів за 2018-й рік.

Проект #Звіти_наживо покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне 52-хвилинне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ. Починаючи з березня 2018 року і надалі щомісяця про результати своєї роботи або ж вирішення локальних проблем публічно звітували депутати міських рад, керівники профільних департаментів ОДА та їхні заступники, керівники профільних департаментів міських рад та їхні заступники.

В ефір Дніпровської філії суспільного мовника вийшло 8 із 9 запланованих програм. Зокрема, липневі #Звіти_наживо не відбулися через форс-мажорні обставини: по дорозі до Дніпра авто голови Томаківської селищної ОТГ Івана Калашника зазнало несправності.

У жовтні #Звіти_наживо відбулися без гостя. Тоді про підготовку до опалювального сезону мав говорити заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко. Проте за день до ефіру прес-служба Дніпровської міськради повідомила, що посадовець вирушив у закордонне відрядження. Наступним кроком команди “51 телеканалу” стало запрошення до участі в ефірі директора Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ОДА Андрія Коломійця. Втім прес-служба ОДА повідомила, що чиновник не відповідає за початок опалювального сезону в області і ці функції покладені на місцеву владу. Внаслідок цього хронометраж програми скоротився до 13 хвилин.

“Мені подобається ідея публічного “звітування” посадовців. От якби залучати ще й депутатів місцевого рівня, але це складно реалізувати”, — говорить продюсерка суспільного мовника Дніпра Оксана Цибуля.

Ведуча програми #Звіти_наживо “51 телеканалу” Олександра Тронь найбільш резонансним вважає серпневий ефір, коли про підготовку до навчального року звітував Олександр Шикуленко, заступник міського голови Дніпра з питань діяльності виконавчих органів. У прямому ефірі також взяли участь: Антон Мороз, журналіст інтернет-видання “Дніпроград” та Олена Зеєва, представниця батьківської спільноти Дніпра.

Посадовець звітував про досягнення, зокрема в рамках ключової реформи Міністерства освіти і науки – Нової української школи, розповів про проведення конкурсу на посади директорів шкіл, що були вакантні, наголосив на впровадженні програми інклюзивної освіти у школах, покращенні матеріально-технічної бази навчальних закладів тощо. Відповідаючи на питання експертів, Олександр Шикуленко спростував інформацію про так званий “чорний список директорів-сепаратистів”, а також висловив особисту думку про необхідність скорочення шкіл естетичного виховання у Дніпрі.

"Такої кількості музичних шкіл немає ні в одному місті. Особисто моя суб’єктивна думка, яка ні на що не впливає, полягає у тому, що з цих 20 шкіл треба 10, але якісних, в які зібрати усіх", – сказав у прямому ефірі Олександр Шикуленко.

Підсумовуючи ефіри #Звіти_наживо у першому сезоні, Олександра Тронь наголошує:

“Наявний формат програми цілком прийнятний. Але інколи у гостей студії більше запитань, ніж вони можуть поставити, бо час – обмежений”.

Усі випуски програми "Звіти_наживо" дивіться на Youtube-каналі філії.