Виклики й здобутки, нові формати, карантин та місцеві вибори:  яким був 2020 для Суспільного Дніпра

Виклики й здобутки, нові формати, карантин та місцеві вибори:  яким був 2020 для Суспільного Дніпра

16 січ. 2021

Незважаючи на всі випробування, якими відзначився рік минулий, на Дніпровській філії Суспільного іспит на стресостійкість,  професіоналізм та незгасну жагу до творчості зданий успішно. У 2020-му: міняли концепцію мовлення, запроваджували нові телевізійні формати,  навчилися працювати в режимі локдауну, відбулись зміни в керівництві, підтвердили незаагажовану та об’єктивну журналістську позицію під час виборів, створили проєкти,  які побачила вся Україна. 

Весь рік команди новин, радіо- й телепрограм та діджитал-платформи Суспільного мовника Дніпра робили все, аби глядачі й слухачі отримували перевірену та оперативну інформацію про події в регіоні.

Якщо говорити мовою цифр, то 2020 рік Дніпровської філії Суспільного — це 643 години власного телепродукту, з них 136 годин — збалансовані та незалежні новини, близько 1000 радіопрограм, з яких 400 — прямі ефіри. Понад 16 мільйонів переглядів  адаптованих для соцмереж матеріалів на фейсбук-сторінці філії.

У 2020 році на UA: ДНІПРО:

  • Поповнили команду новими працівниками

Приєднання до команди новин нових людей – це той важливий фактор, який позитивно відобразився на роботі новинного підрозділу Дніпровської філії – так вважає лінійна продюсерка Анна Петерімова.

«У 2020 році до команди новин Суспільного Дніпра приєдналися нові працівники. Це дозволило покращити якість наших матеріалів на всіх платформах. Уся команда навчилася працювати у нових умовах — за пандемії коронавірусної інфекції та протиепідемічних заходах. При цьому новини не тільки змогли дотримуватись стандартів якісної журналістики, а й покращити свої показники. Крім статистики щодо кількості захворілих, у новинах були матеріали про людей, які направили свою винахідливістю та креативність на боротьбу із епідемією. Як приклад – сюжети про винахідників, які  модернізували маски для снорклінгу та поліетиленові пакети для допомоги хворим та лікарям»,— каже Анна Петерімова.

  • Створили резонанси

У 2020 році новини Суспільного у Дніпрі приділяли багато уваги подіям, що відбувалися не в обласному центрі. Наприклад, протести шахтарів у Кривому Розі майже щодня висвітлювалися в сюжетах новинних блоків філії. Ряд репортажів будо зроблено та видано в ефір з місця обвалу мосту під Нікополем.

Порушуючи теми, на які гостро реагує суспільство, новинарям вдалося привернути до них увагу і таким чином посприяти позитивному вирішенню проблеми.    

«Завдяки висвітленню тем, які хвилюють суспільство, нашій команді вдавалося створити певний резонанс. Так, сюжет про книжкову крамницю дяді Вані вплинув на людей, які захотіли допомогти чоловікові. Також жваве обговорення у соцмережах викликав матеріал про введення в одній з шкіл Кривого Рогу російської мови для старшокласників»,  — розповіла лінійна продюсерка Анна Петерімова.

 

  • Підтвердили незаангажовану журналістську позицію під час виборів

Рік, на який випадають політичні вибори, для професійних журналістів завжди — трошки іспит.  За словами головної редакторки новин Валерії Мальченко журналісти Суспільного Дніпра його здали.

«Можу сказати, що  у 2020 році команда новин змогла об’єктивно та незаангажовано висвітлити проведення місцевих виборів»,  —  каже Валерія Мальченко.

Місцеві вибори стали першим бойовим завданням і для продюсера Дніпровсьского Суспільного мовника Влада Зінкевича. Отримавши перемогу на відкритому конкурсі, він очолив філію у жовтні минулого року, у той час, коли в країні та на Дніпропетровщині розгортались передвиборчі перегони.  Влад вважає, що телевізійний проєкт «Виборчий округ. Місцеві» став для команди UA: ДНІПРО черговим викликом, проте усі без винятку, маючи досвід роботи під час попередніх виборчих кампаній, оперативно запустили новий проєкт.

«У жовтні 2020 року я вперше зустрівся і познайомився з командою Дніпровської філії Суспільного. За три місяці уже спільної роботи нам вдалося швидко забезпечити висвітлення перебігу місцевих виборів у регіоні та в обласному центрі. Викликом для всіх відразу став проєкт «Виборчий округ. Місцеві», а згодом – «Виборчий округ. Дебати». Команда нова для мене, я для усіх теж нова людина, але усі ми з екосистеми Суспільного і з досвідом роботи над минулими сезонами «Виборчий округ». Цікавим моментом було те, що деякі політичні сили намагалися використати Суспільний мовник як перемовника між своїми опонентами. Незважаючи на неявку деяких кандидатів на посаду міського голови та у депутати місцевих рад, вважаю, що ми зробили все для того, аби надати виборцям повну картину про політиків», — говорить Влад Зінкевич.

Над проєктом «Виборчий округ» працювали ведучі та редактори Олександра Тронь, Юлія Курочкіна та Віталій Лисенко.

 

  • Зробили проєкти, які побачила вся Україна.

Взагалі 2020 рік для Дніпровської філії був багатим на реалізовані проєкти, тематична спрямованість яких та професійне виконання виводили їх в загально-національний ефір Суспільного мовника. 

Про любов до рідної мови

Так, спецпроєкт "Ми перейшли!", створений на Дніпровській філії, в День Незалежності України побачили глядачі в усіх регіонах країни.  Це 16 коротких роликів про мешканців Дніпра, які обрали українську мовою повсякденного спілкування.  Які були причини та мотиви для переходу на державну мову — про це герої розповідають в своїй відео-історії. 

Про шокуючі факти радянського минулого

Не аби який резонанс викликав документальний фільм «Ігрень», створений журналістами Суспільного Дніпра. Фільм, що  розповідає про каральну психіатрію в Дніпрі часів Радянського Союзу, відкрив страшні факти про те, як тоталітарна влада розправлялася з неугодними громадянами «могучої країни рад». «Ігрень» було показано в ефірі усіх регіональних мовників.      

Про тих, хто не нудьгує навіть в карантин

Важливим проєктом стала серія сюжетів про людей, які під час карантину знайшли для себе хобі і не втратили смак життя в умовах обмежень, які диктує пандемія. Творча команда ставила за мету донести до глядача, що дозвілля можна вибирати незалежно від професії та умов, у яких зараз перебуває соціум. Наприклад, серед тих, про кого розповідає «Карантинне хобі», є дизайнерка інтер’єрів, яка у вільний час разом із волонтерами висаджує дерева та озеленює рідне місто, є лікарка, яка на карантині розпочала малювати та випікати разом із дітьми. Глядачі дізналися про тих, хто розпочав вести тревел-блог, танцювати бачату, вчити іноземні мови. Серія історій «Карантинне хобі» стали спеціальною рубрикою міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному».

Співали колядки в незвичному форматі

Безпрецедентною подією на телевізійному ринку регіону став проєкт «Різдво на Суспільному». Це різдвяний концерт, головною героїнею якого стала знайома усім українцям різдвяна колядка, але завдяки дніпровським виконавцям вона зазвучала у незвичних форматах.  56 учасників із 7 колективів-виконавців заспівали відомі українські колядні пісні у стилі фольк, джаз, опера, соул та реп.  «Різдво на Суспільному» транслювали 17 філій Суспільного в Україні.  Крім того, була створена радіоверсія концерту, і колядки почули слухачі Українського радіо Дніпра в усіх куточках Дніпропетровщини.

 

  • Ходили по музеях в режимі онланй

«Дніпро в експозиціях» — діджитал-проєкт, який дозволяє зазирнути у музеї та інші цікаві локації Дніпра з будь-якої точки світу. Музей історії Дніпровського пасажирського депо, зоологічний музей, музей «Історії лоцманів Дніпровських порогів», ботанічний сад, музей історії Дніпровського металургійного заводу – те, що уже показали у зручному форматі українцям. Судячи з коментарів, які глядачі залишають у соціальних мережах, існування деяких музеїв було відкриттям навіть для місцевих. 

 

  • Відзняли та видали в ефір пітчинговий проєкт «Я вдома»

Світлана Шаповалова стала однією із 34 авторів-переможців відкритого відбору  творчих проєктів у межах програми «Створюй із Суспільним» 2019 року.  Її авторський проєкт «Я вдома», поданий від Дніпровської філії Суспільного,  був створений у 2020 році за фінансової підтримки UA: Суспільне мовлення в 2020 році та виданий в ефір.

«Я вдома» відкрив індустріальний регіон Дніпропетровщину для всіх українців по-новому, демонструючи його  туристичну привабливість. Авторка проєкту Світлана Шаповалова впевнена, що рідний регіон аж ніяк не гірше, ніж популярні серед українців зарубіжні місця туристичного паломництва. «Я вдома» розказав, показав та перевірив  на собі усі найцікавіші місцини регіону,  продирався крізь ліси,  долав сотні кілометрів, та досліджував міфи та легенди Дніпровського краю.

 

  • Відібрали на конкурсі 5 проєктів

За результатами відбору відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним» на адресу UA: ДНІПРО поступило 25 проєктних ідей  від авторів, які претендували  на співпрацю із Суспільним.  5 із них  відібрано для реалізації у 2021 році.

Серед таких – проєкт «Сильні – 2» авторки Оксани Коновець.  Це продовження проєкту «Сильні», що спільно із Суспільним мовником був створений та вийшов в ефір у 2019 році.  Цикл із 12 відеоісторій розповідає про людей непростої долі, що своїм підходом до життєвих обставин являють приклад невичерпного оптимізму та незгасної жаги до життя. «Сильні» отримав великий відгук глядацької аудиторії,  й після виходу в ефір останньої серії продовжував набирати переглядів в інтернеті. Тому в 2020 року 12 документальних розповідей про сильних дніпрян були повторені в ефірі UA: ДНІПРО.  Розповідаючи про роботу над проєктом «Сильні», Оксана Коновець підкреслила, що в Дніпрі живе багато героїчних людей, достойних того, щоб про них дізналися інші. Саме тому телевізійна розповідь про сильних духом дніпрян отримає продовження у другому циклі «Сильні – 2» у 2021 році. 

 

  • Опанували нові технології на радіо

2020 рік – був надзвичайно складним для колективу радіо «Криворіжжя». У зв’язку з карантинними обмеженнями, довелося опанувати нові технології та здобути навички запису радійних матеріалів підручними засобами. Редакторка Суспільного радіо Кривого Рогу Тетяна Туренко каже, що тепер навіть не відрізнити якість запису від студійного.

«Журналісти пройшли онлайн тренінги з верифікації даних, цифрової безпеки. Значущими подіями, які наша команда висвітлювала у ефірах, стали тривалі вибори мера міста Кривий Ріг, затяжний страйк шахтарів, руйнування улюбленого багатьма криворіжцями кінотеатру «Сучасник» і ситуація з COVID-19» , – каже Тетяна Туренко.

Редакторка UA: Українське радіо. Дніпро Вікторія Сидоренко підкреслює, що завдяки висвітленню на радіо, вдалося вирішити ряд проблемних для регіону питань, а вагомим здобутком року вважає те, що тепер UA: Українське радіо. Дніпро можна не тільки слухати, а й читати.

«Незважаючи на випробування карантином, ефіри нашої команди допомогли надати розголосу, а згодом вирішити проблеми, які хвилювали наших слухачів. У передачах Світлани Угнівенко, Раїси Басової, Мальвіни Карпенко та Ілони Шевченко ми порушували питання встановлення пішохідних переходів, сміттєвих баків, світлофорних об’єктів, освітлення вулиць. В результаті ефірів налагодили комунікація окремі групи мешканців з головами ОСББ. Радіослухачі й надалі звертаються до нас з проханнями розібратися у різних ситуаціях та висвітлити їх. Також ми налагодили тісну співпрацю з новинним порталом Суспільного і адаптуємо радійні матеріали для сайту. Тепер UA: Українське радіо. Дніпро можна читати, що вважаємо вагомим здобутком», — розказала Вікторія Сидоренко.

 

 

  • Розширили інтернет-аудиторію вдвічі

Інтернет-аудиторія офіційних сторінок філії у соцмережах збільшилась майже вдвічі. Завдяки зйомкам цікавих історій про мешканців області, відео у Фейсбук за 2020 рік змогли набрати понад 16,5 мільйонів переглядів.

«У 2020 році у нас було кілька відео, які змогли зібрати мільйонні перегляди у Фейсбуці. Серед таких — відео в пам’ять про Сергія Нігояна, історія про вчителя з села, який отримав звання найкращого педагога року, матеріал про військовий оркестр з Новомосковська, а також історія про чоловіка, який безкоштовно роздавав ялинки перед Новим роком багатодітним сім’ям та людям з інвалідністю. Ці відео дивилися люди з усієї України», — говорить фахівець з діджиталу Аліна Елєвтєрова.

За словами Аліни, велику роль у діджітал-мережі Суспільного відіграє Інстаграм. Там збирається  лояльна до Дніпровського Суспільного аудиторія, якій цікаві не тільки новини, а також особистості працівників та робочий процес.

«На цій платформі є постійні читачі, які приходять на сторінки Суспільного для перевірки інформації, що свідчить про високий рівень довіри. Також через взаємодію зі спільнотою ми краще розуміємо, який контент людям більш цікавий: переважно, це новини про інших людей, мистецтво, якісь незвичайні історії. Ще ми намагаємось бути корисними читачу окрім новин – розповідаємо про прогноз погоди на початку дня, попереджаємо про зміни в русі транспорту та інше», — розповідає Аліна Елєвтєрова.

Аліна каже, що цьогоріч глибше залучати саме дніпровську аудиторію. Люди не тільки дивилися та поширювали відео, а починали діалог, зацікавлювалися проблемою, намагалися вирішити її у деяких випадках.

«Це вдалося завдяки матеріалам про суто дніпровські явища. Наприклад, про пічника — чоловіка, який обмалював багато парканів та фасадів у місті написом «пічник» з номером телефону, а місцева молодь стала розцінювати це як прояв сучасного мистецтва. До, речі, це відео набрало найбільшу кількість переглядів у Інстаграмі серед усіх інших. Також ми отримали багато відгуків щодо відео, яке готували до Дня міста — про звуки Дніпра. Цей матеріал зачепив людей, адже тут дійсно щодня чують, як гудить завод або як скриплять гальма в маршруток. Так само і матеріал про книгарню дяді Вані став популярним серед дніпрян, бо багато людей знають його і ходили до нього за книжками».

 

  • Провели ремонти та оновили матеріально-технічну базу

Поки творчий колектив UA: ДНІПРО працював над створенням контенту, менеджмент філії прикладав зусиль для того, щоб приміщення філії та робочі місця працівників були такими, що надихають на творчість та надають можливість втілювати ідеї у життя. На стражі фінансово-господарського добробуту Дніпровського мовника стоїть менеджер філії Антон Веселов.

Із зробленого минулого року:

  • Проведено оновлення матеріально-технічної бази, що покращило якість контенту;
  • Не зважаючи на карантинні обмеження та особливий режим роботи у 2020 році, виробничі процеси організовані и так, щоб мінімізувати можливість інфікування працівників COVID-19 і не втратити аудиторію Суспільного у Дніпрі;
  • Відремонтовані приміщення, у яких працює команда Дніпровського мовника;
  • Відремонтовано ґанок телевізійної студії відповідно до нормативно-правових актів охорони праці;
  • Продовжено плідна співпраця з орендарями, яка дозволила суттєво поповнити бюджет філії.

 

Нагадаємо, що отримувати первірені та оперативні новини, дізнаватися про події в регіоні та слідкувати за життям UA: ДНІПРО можна в режимі онлайн на офіційному сайті філії, на платформах філії у Youtubefacebook та instagram, а також в Telegram-каналі мовника.