«Виборчий округ. Місцеві» на UA:ДНІПРО. Де переглянути 7 випусків проєкту

«Виборчий округ. Місцеві» на UA:ДНІПРО. Де переглянути 7 випусків проєкту

23 жов. 2020

З 15 жовтня аби познайомити виборців із кандидатами та політичними партіями, що йдуть на місцеві вибори, в ефірі Суспільного Дніпра виходила програма «Виборчий округ. Місцеві». В ефірі телеканалу UA: ДНІПРО вийшло 6 випусків проєкту, в яких взяли участь кандидати на посаду міського голови Дніпра. Сьогодні, 23 жовтня о 19:20 вийде сьомий останній епізод програми. 

Загалом за 7 випусків проєкту «Виборчий округ. Місцеві» на UA: ДНІПРО у прямому ефірі виборців було ознайомлено із 17-ма кандидатами на посаду міського голови Дніпра. Кожний випуск програми складався із п’яти блоків: візитка, аналіз програм, виклики регіону, блок питань від мешканців і питань до опонентів. 

«У семи епізодах «Виборчий округ. Місцеві», що вийшли у прямому ефірі Суспільного мовника Дніпра, проаналізовано 17 декларацій, передвиборчих програм, опрацьовано 7 головних викликів міста, десяток прямих запитань від жителів Дніпра, понад 4 години прямого ефіру на телеканалі UA: ДНІПРО, ютюбі та Українське радіо. Дніпро», — розказав продюсер філії Влад Зінкевич. 

Але за словами продюсера, найскладнішим моментом була комунікація з кандидатами або їх представниками. Далеко не всі шукачі симпатій дніпрян відгукнулися на запрошення до прямого ефіру. 

«Найскладнішим моментом була комунікація з кандидатами або їх представниками, відсутність потрібної інформації про кандидатів у вільному доступі. Серед причин своєї неявки кандидати називали поганий стан здоров’я, відсутність часу у зв’язку з зустрічами з виборцями (саме у день ефіру о 19:20), завантаженість за основним місцем роботи. Деякі не пояснювали, а просто надавали відмову, інші ж кандидати, які не прийшли до студії, ігнорували дзвінки та запрошення. З 17 кандидатів на посаду міського голови у ефірах взяли участь п’ятеро: Олег Василенко, Михайло Корольов, Тетяна Лампіка, Ігор Майденко, Артем Романюков», — розказав очільник Дніпровської філії. 

До речі, саме ефір за участю Артема Романюкова відповідно до кількості одночасних переглядів на YouTube став найрейтинговішим. Неявка на програму запрошених Дмитра Семеренка, Олени Сергєєвої та Бориса Філатова забезпечила Артему Романюкову сольний ефір. 

Влад Зінкевич має думку, що на наступних виборах явка кандидатів буде вищою. 

«Думаю, що на наступних виборах, явка кандидатів буде вищою. Оскільки цього разу ми вкотре довели, що Суспільне залишається чесним та об’єктивним посередником між кандидатом та його виборцем. І участь політика у такому проекті саме на Суспільному це не «нагода» чи чергова медійна «можливість» для нього, це потреба суспільства з високою громадянською та виборчою культурою», — відзначив кервник Дніпровської філії Суспільного. 

Небажання кандидатів спілкуватися із виборцями у прямому ефірі відзначила як негативну особливість цьогорічної виборної кампанії і ведуча програми «Виборчий округ. Місцеві» на UA: ДНІПРО Олександра Тронь.

«Проєкт «Виборчий округ. Місцеві» покликаний поставити конкретні запитання кандидатам на посаду міського голови, щоб показати виборцям: хто має конкретні кроки вирішення проблем міста, а хто займається популізмом. Місцеві — це можливість продемонструвати свою відкритість до конструктивного діалогу, і тому шкода, що більшість кандидатів на посаду міського голови Дніпра не прийшли на ефір. Під час минулої річної виборочої кампанії до Верховної Ради було помітно жвавіше: кандидати в народні депутати приходили на ефіри, презентували себе і не нехтували можливістю поставити питання опонентам», — сказала Олександра Тронь.

Були випадки, колим окремі кандидати намагалися потрапити у кадр з партійною символікою на одязі, проте проект не передбачає політичної агітації. Як відзначив продюсер філії Влад Зінкевич, усі кандидати з розумінням до цього поставились і проблем зі зміною одягу не виникало, а ведучі проекту Олександра Тронь та Віталій Лисенко під час ефірів стежили за тим, щоб відповіді кандидатів стосувалися виключно озвучених для них запитань, без звинувачень інших публічних осіб та без тієї ж агітації.

Сьогоднішній заключний випуск програми «Виборчий округ. Місцеві» на UA: ДНІПРО відбудеться без участі кандидатів. Ведуча Юлія Курочкіна підіб’є підсумки роботи програми та нагадає інформацію, яку важливо знати виборцю напередодні голосування. Які усі попередні програми, заключний випуск «Виборчий округ. Місцеві» пройде під супровід сурдоперекладчки Надії Юнгліної.

Переглянути усі випуски проєку можна тут. 

Нагадаємо, «Виборчий округ» — суспільно-політичний проект регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборчих посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника виборці мають змогу розібратися з програмою кандидатів і зробити виважений самостійний вибір.

Проєкт «Виборчий округ» регіональних філій має вже 3 сезони: уперше на ефіри Суспільного запрошували народних депутатів-списочників восени 2018 року, кандидатів у народні депутати за одномандатними виборчими округами (мажоритарників) у липні 2019 року перед позачерговими парламентськими виборами, у сезоні листопада 2019 року аналізували роботу новообраних депутатів Верховної Ради за 100 днів після виборів.

Дивитися ефір UA: ДНІПРО в режимі онлайн можна на сайті філії, на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Суспільне Дніпро.

Фото Юрія Тинного