Про що згадують лише перед виборами: UA: ДНІПРО розбирає проблеми регіону

Про що згадують лише перед виборами: UA: ДНІПРО розбирає проблеми регіону

20 жов. 2020

Напередодні виборів Суспільний мовник у марафоні «Місцеві» розповідає про проблеми, котрі має вирішувати місцева влада, яку громадяни обиратимуть 25 жовтня.

З вересня журналісти Суспільного Дніпро готують історії про локальні проблеми —  реальні потреби людей, провали й успішні способи їх розв’язання. Найкращі з регіональних сюжетів потрапляють до міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному»«Суспільної студії» на UA: ПЕРШИЙ та дискусійних програм на UA: Українське радіо, де про них дізнається вся країна.

За словами шефредакторки Суспільного мовника Дніпра Валерії Мальченко, марафон «Місцеві» — це можливість змістити акцент з інформаційної складової на людську історію. 

«Марафон «Місцеві» — це дуже цікава можливість для новинарів робити більші і глибші форми, дещо змістити акцент із інформаційної складової на людську історію. Проблеми про які ми говоримо іноді настільки масштабні, що говорити про них у традиційних новинах можна щодня, утім цього завжди буде недостатньо», — говорить Валерія Мальченко.

Наприклад, перший матеріал з циклу "Місцеві" розкриває тему реабілітації ветеранів АТО, утім не лише фізичну, а й психологічну.

«Це болюча проблема, систематичне вирішення якої досі лише починає формуватись у нашому суспільстві. Говорити про неї варто, не лише тому, що це традиційна проблема країн, які є учасницями військових конфліктів, а й тому що широка дискусія про психологічне здоров’я українців загалом також є важливою суспільною темою. На жаль досі, тисячі українських  ветеранів, повертаючись з війни лишаються з цією проблемою сам на сам. Ми як Суспільний мовник маємо дискутувати про це, маємо наголошувати», — вважає шефредакторка. 

Читайте також: «Виборчий округ. Місцеві» — Суспільне запрошує кандидатів на дискусію в прямому ефірі UA: ДНІПРО

 Над розкриттям проблеми реабілітації ветеранів АТО працював кореспондент UA: ДНІПРО Віталій Лисенко. Шефредакторка Валерія Мальченко каже, що, навіть, незважаючи на те, що матеріал вийшов великий, за кадром залишилось багато історій, які мають бути розказані. 

«Матеріал вийшов доволі великим, тому що кореспондент хотів принаймні назвати усі можливі складові цієї проблеми. Але навіть у такому випадку за кадром лишаються історії волонтерів, родин військових та волонтерів, мирних жителів, що постраждали від військових подій, а також усіх спеціалістів, які працюють з постраждалими: від лікарів до журналістів. Плануємо, що у подальшому продовжимо робити більші матеріали про проблеми регіону для наших цифрових платформ і телеефіру», — поділилася планами журналістка. 

 Кореспондентка UA: ДНІПРО Аліна Елєвтєрова відзняла матеріал про дніпрян, що живуть впритул до виробництва. Люди протягом кількох років не можуть добитися навіть фіксації перевищень викидів, бо викиди зазвичай відбуваються вночі та на вихідних, тоді, коли контролюючі інстанції просто не працюють.

Наскільки безпечно бути велосипедистом у Дніпрі — це ще одна тема, яку розкрили журналісти UA: ДНІПРО. Здавалося б, у порівнянні із сотнями складніших проблем не облаштованість велоінфраструктури — не найгостріше. Утім чому люди, які роблять такий усвідомлений вибір мають миритися із цими складнощами, бо ще не прийшов час до вирішення їх проблем? Бути велосипедистом у пострадянському місті іноді просто небезпечно для життя. Про це йдеться у сюжеті:  

 

 

 

Команда проєкту визначила 7 найболючіших проблем регіонів, із якими має боротися місцева влада: медицина, інфраструктура, екологія, ЖКГ, освіта, безпека та фінанси. 

«Подивіться матеріали цього проєкту. Чи багато ситуацій будуть незнайомими для вас? Проблеми всюди ті самі. Принаймні схожі. І кожна має шляхи вирішення. Звісно, десь із цим упоралися, і це добре. А десь — із року в рік, від виборів до виборів відкладають, жаліються, кивають на столицю. Це можливість для людей бачити перед очима не лише яскраві передвиборчі білборди з обіцянками. Це можливість проаналізувати, подумати, зробити висновки. І зрозуміти, зокрема, що вони самі можуть зробити», — зазначив генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник.

Читайте також: Портрет українського життя — підбірки проблем, із якими живуть регіони від виборів до виборів на Суспільне Новини

З добіркою дніпровських історій можна ознайомитися онлайн: на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Суспільне Дніпро.