Суспільне Дніпра підтримало інформаційно проект

Суспільне Дніпра підтримало інформаційно проект "роздІловІ"

22 жов. 2018

20 жовтня вперше у Дніпрі відбулася презентація мультимедійного проекту "роздІловІ", що поєднав поезію Сергія Жадана, музику Олексія Ворсоби та Томаша Сікори, візуалізацію Ольги Михайлюк і Сергія Пілявця. Суспільний мовник Дніпра став інформаційним партнером події.

Уже о дев’ятій ранку ведучий "51 телеканалу" Павло Живетьєв із табличкою зустрічав команду митців на залізничному вокзалі, аби одразу з потяга доправити їх до ефіру ранкового шоу.

"Підтримка україномовних культурних проектів є важливою складовою роботи Суспільного у Дніпрі. Тому заради висвітлення проекту “роздІловІ” ми подовжили суботній ранковий ефір на 30 хвилин. Авторка проекту Ольга Михайлюк та письменник Сергій Жадан створили живу, емоційну атмосферу на знімальному майданчику від самого початку їхньої появи на ньому. Жодної зірковості або примх, а лише щирість та співпраця у нашому спільному завданні — розвитку якісного україномовного контенту", — зазначила лінійна продюсерка "51 телеканалу" Анастасія Шаповалова.

"роздІловІ" — проект живий, він твориться щоразу по-новому, що й робить його унікальним. Водночас проект існує з 2012 року і має свої усталені обриси.

"Проект реагує на зміни у повітрі, на зміни у просторі і до них достосовується. Насправді, з’являються нові люди, але не тому, що старі люди нас не влаштовують. Просто в якийсь момент є потреба в іншому звучанні, в інший енергетиці. З нами зараз грає Томаш Сікора — музикант вроцлавського гурту “Karbido”. Ви могли його чути разом з Юрієм Андруховичем в їхньому проекті. І він, звичайно, багато чого нового приніс у звучання", — сказав Сергій Жадан в ефірі ранкового шоу суспільного мовника Дніпра.

Багатовимірність проекту відкриває мультидисциплінарний спосіб перекладу, в якому, окрім слів, є аудіовізуальні образи. На рівні підсвідомого — звуків, почуттів і дотиків — у "роздІлових" ідеться про любов і ніжність, війну, забуття й смерть, воскресіння в спогадах, сміх і тишу, і знову — про любов і ніжність.

"Якщо у нас починалося все зі слів "ніч", "нічого", "ніжність", "любов", у 2014 році з’явилося слово "війна". Раніше були виключно поетичні твори, зараз додалася проза. Це дуже експресивні монологи, але як змінюємося ми, так змінюється певною мірою і проект", — розповіла режисерка проекту Ольга Михайлюк в ефірі "51 телеканалу".

Жовтневий тур проекту "роздІловІ" охопив чотири міста: Івано-Франківськ, Хмельницький, Одеса, Дніпро. За словами Ольги Михайлюк, до останнього з’їхалися глядачі з Києва, Авдіївки, Харкова та інших міст України. Сюжет із презентації мультимедійного проекту "роздІловІ" у Дніпрі можна побачити у прямому ефірі ранкового шоу "51 телеканалу" 24 жовтня.