Рахунки Суспільного мовника розблоковані

Рахунки Суспільного мовника розблоковані

3 чер. 2020

Від сьогодні, 3 червня, Суспільний мовник може вільно користуватися коштами з комерційних рахунків, на які 18.02.2020 наклав арешт відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України задля примусового стягнення з ПАТ «НСТУ» на користь АТ «Євроньюз» боргу в розмірі 10,5 млн євро.

У лютому цього року «Євроньюз» подав заяву до суду з проханням видати дублікат наказу Господарського суду міста Києва від 24.04.2017 та копію ухвали Господарського суду міста Києва від 12.10.2017 у справі №910/12143/15, мотивовану тим, що зазначені документи «Євроньюз» втратив.

Заяву «Євроньюз» суд задовольнив і видав дублікат наказу Господарського суду міста Києва від 24.04.2017 у справі №910/12143/15.

Не погодившись з ухвалою, 18.02.2020 ПАТ «НСТУ» звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просило зазначену ухвалу скасувати. 18 травня апеляційну скаргу задовольнили, а справу повернули до Господарського суду м. Києва.

Зі свого боку 29 травня Господарський суд м. Києва призначає судове засідання на 5 червня й приймає ухвалу, яка зупиняє виконання за дублікатом наказу 2017 року про примусове стягнення коштів із НСТУ.

Не дочекавшись рішення суду, 1 червня АТ «Євроньюз» звертається до державного виконавця з проханням повернути виконавчий документ, який зобов’язував примусово стягнути кошти з НСТУ, для надання можливості НСТУ самостійно сплатити борг, а не через блокування рахунків і примусове стягнення виконавчою службою. Відповідно після повернення виконавчого документа «Євроньюзу» арешт із рахунків НСТУ знімається.

У вівторок, 2 червня, відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України знімає арешт із рахунків ПАТ «НСТУ».

Тож ПАТ «НСТУ» розпочинає погашення боргу з власного бюджету, щоб унеможливити подальше блокування рахунків компанії, і планує завершити виплати «Євроньюз» до кінця місяця. 

Зазначимо, Суспільний мовник отримав борг у спадок як правонаступник усіх прав та обов’язків колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність 2017 року.

Ще 2015 року Рахункова палата у своєму рішенні зазначала про потребу погашення Кабінетом Міністрів України фінансових зобов’язань НТКУ перед АТ «Євроньюз» задля уникнення банкрутства майбутнього новоствореного ПАТ «НСТУ». Проте відповідної реакції уряду на це рішення не було.