Суспільне телебачення Дніпра відтепер мовить у форматі 16:9

Суспільне телебачення Дніпра відтепер мовить у форматі 16:9

13 сер. 2018

"51 телеканал" Дніпровської філії ПАТ "НСТУ" 13 серпня розпочав мовлення у  форматі 16:9. Це один із планових етапів переходу до сучасних стандартів телевиробництва.

Як зазначила продюсерка Суспільного мовника Дніпра Оксана Цибуля, зміна формату розпочалася з оцінки аналізу обладнання. Її провели технічні підрозділи філії ПАТ "НСТУ" близько місяця тому.

"Зважаючи на ситуацію із загальним недофінансуванням Суспільного, ми знайшли варіант, що не потребував суттєвих витрат. Тепер з однієї АСК ми видаємо всі прямі ефіри, що також зменшило кількість працівників до однієї робочої групи в складі режисера, звукорежисера та інженера, а також надало змогу для комунікації між ведучими новин та ранкового шоу", – розповіла Оксана Цибуля.

Головний інженер Дніпровської філії Суспільного Дмитро Поривай зазначив, що перехід на широкоекранний формат мовлення було реалізовано за рахунок внутрішніх резервів.

"Зібрали всі декорації в одній студії, камери взяли з ПТС, докупили комутатор і отримали одне місце керування ефірним контентом. Ми готувалися до переходу на 16:9, тому проблем із цим у нас не виникло", – сказав Дмитро Поривай.

Окрім телепрограм, адаптовано весь "одяг" телеканалу, міжпрограмні, рекламні та соціальні ролики.

Як зауважив менеджер Дніпровської філії Суспільного Антон Веселов, застарілий формат 4:3 розрахований на кінескопні телевізори, які фактично витіснено з українського ринку широкоформатними. Тому перехід до мовлення у форматі 16:9 був важливим і очікуваним на філії.

"Якісний, нетоксичний контент так само має підкріплюватися якістю зображення. Це важливо й для сприйняття "картинки" телеглядачами, зменшується навантаження на їхній зір. Це одна зі сходинок модернізації нашої філії на шляху до сучасного телебачення", – наголосив Антон Веселов.