Про найбільший велопробіг за участю незрячих людей говорили на Суспільному Дніпра

Про найбільший велопробіг за участю незрячих людей говорили на Суспільному Дніпра

14 сер. 2018

В Інклюзивному парку міста Дніпро відбулася зустріч з учасниками велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!". Усі охочі могли прокататися на велосипедах-тандемах із зав’язаними очима. Цей соціальний експеримент проводили для того, щоб сприяти розумінню соціумом незрячих людей та поширювати знання про принципи інклюзивного суспільства.

UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ стало інформаційним партнером велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!", який триває з 5 по 24 серпня. Це унікальна можливість для людей із вадами зору подорожувати на велосипедах-тандемах разом зі зрячими напарниками, щоб у свій спосіб побачити Україну, знайти нових друзів та насолодитися літом. Загалом учасники подолають понад 1000 кілометрів і проїдуть 20 міст: із Харкова через Полтаву, Дніпро, Запоріжжя до Херсону. У кожному місті акцію висвітлюють журналісти регіональних філій Суспільного.

Велопробіг "Бачу! Можу! Допоможу!" відбувається вчетверте. Штурман Іван Стрильцов не пропустив жодного. Цього разу понад тисячакілометрову дистанцію на тандемі долає разом із пілотесою Іриною Жостковою.

"Уперше, коли я брав участь, напевно, для мене це було можливістю побороти свій страх їзди на велосипеді. А вчетверте — це вже подолання своїх фізичних можливостей. Перевірити свій організм, наскільки він витривалий", – зазначив Іван Стрильцов.

Координаторка проекту Юлія Сачук у ранковому шоу на "51 телеканалі" Суспільного мовника Дніпра повідомила, що до велопробігу долучилося близько 50 учасників. 24-го серпня на фініші в Херсоні "Бачу! Можу! Допоможу!" встановить рекорд України як найбільший велопробіг за участі незрячих і зрячих людей на тандемах.

"Учасники з усієї України мають різні професії, вони ведуть незалежний спосіб життя, вони не потребують допомоги, співчуття і додаткових пільг від суспільства, тому дуже символічно фінішувати на День Незалежності, ці речі дуже пов’язані. Незалежність для кожної людини, зокрема для людини з інвалідністю, це важливий елемент повноцінного життя", – сказала Юлія Сачук.

Долучитися до велопробігу може кожен: на власному велосипеді; стати пілотом тандему; штурманом, якщо ви маєте порушення зору; волонтером для допомоги під час мандрівки. Доєднатися до пробігу можна на будь-яку дистанцію та будь-яку кількість днів. Для цього потрібно заповнити анкету на сторінці велопробігу у Фейсбуці.