На UA: ДНІПРО знову показують  проєкт «Сильні»   

На UA: ДНІПРО знову показують  проєкт «Сильні»  

17 січ. 2020

 

Телевізійний цикл «Сильні»один із 11-ти проектів, які восени минулого року були відібрані в перших двох хвилях конкурсу на Суспільному мовленні та пройшли підготовку з командою продюсерів філій.

«Сильні»цикл з дванадцяти документальних історій, які оповідають про людей непростої долі, що своїм підходом до життєвих обставин являють приклад невичерпного оптимізму та незгасної жаги до життя. Серед дванадцяти дніпрян, що стали героями проєктулюди різних професій, релігій, соціального статусу та національностей, але одне їх об’єднує: це велика внутрішня сила. 

За словами авторки цього проєкту Оксани Коновець, ідея його створення виникла під час зйомок сюжету про чемпіонат України з волейболу сидячи. 

«Тоді я познайомилась з дуже сильними людьми – це параолемпійці, ветерани АТО, переселенці і просто люди на візочках. Вони завзято боролися за перемогу, сміялися, раділи. Тоді ж я подумала, що кожен з них гідний окремої розповіді. Тому коли з’явилась можливість подати свій проєкт на пітчінг, я нею скористалася. На Суспільному мою задумку підтримали, і цикл документальних фільмів «Сильні» був відібраний у першій хвилі конкурсу». 

Згадуючи часи роботи над проєктом, журналістка зізнається, що інколи було важко подолати свої емоції, бо історії цих людей не можуть не зачепити за серце, а ключовою задачею деяких серій було достукатися до влади, аби та звернула увагу на забутих нею людей. 

 «Всі дванадцять героїв вразили своїм оптимізмом та мудрим ставленням до життя. Нам вдалося побувати на операції, яку проводив один з кращих  хірургів України Іван Жердєв, познімати кілька днів за лаштунками театру опери та балету та в мусульманському центрі, а також порибалити разом з родиною Подзюбан. Це подружжя є завзятими рибалками не дивлячись на те, що обидва пересуваються на візках. Далі нашими героями стали волонтери з «Українського розмовного клубу», військовий лікар, імам – переселенець з Донбасу, жіноча команда з хокею та чемпіонка світу з ММА Альона Рассохіна". 

За словами Оксани, найважче далися зйомки в клінічному відділенні, де від тяжкої хвороби лікуються онкохворі діти:  

"Найбільш емоційно важкими були зйомки у дитячому онкологічному відділенні. Але, здається, ми змогли передати наскільки важливим є волонтерський рух «Лікарняні клоуни». Дуже вразила історія дніпровської прими – балерини Олени Печенюк. Виявляється, вона танцює з кістою у коліні, не може знайти час на операцію. За яскравим концертним життям та аплодисментами шанувальників стоїть титанічна праця, і, як зізналася наша героїня, їй часто доводиться виходити на сцену, приймаючи  знеболювальне. Не комфортними виявилися зйомки у притулку для диких тварин «Пегас». Нам довелося провести багато часів на холоді, в оточенні трьохсот собак. Але ця серія вийшла дуже яскравою, з величезною кількістю переглядів. Хочеться вірити, що завдяки цьому проєкту міська влада чи меценати звернуть увагу та допоможуть з приміщенням інклюзивному театру «Незабудки», в якому грають діти з синдромом Дауна. А також будуть більше піклуватися про доступність міста для людей з інвалідністю.» 

Остання серія циклу «Сильні»  вийшла в ефір 28 грудня і була присвячена команді з волейболу сидячи, яку організував паралімпієць, переселенець з Донецька Олексій Харламов. До її складу входять атовці, переселенці, люди з ампутованими кінцівками, з ДЦП та звичайні волейболісти. І хоча в програмі не було новорічного настрою, але герої змогли зарядити глядачів своєю силою та позитивом. 

За словами Оксани Коновець, не все, що планувалось, вдалося реалізувати – в плани знімальної групи втручались то погодні умови, то життєві обставини, але творчий колектив вдячний за те, що змогли розказати про своїх сильних земляків усій країні: 

«Не всі ідеї вдалося реалізувати, але наша команда дякує Суспільному за можливість показати наших героїв, сильних дніпрян, у всіх куточках України» – підкреслила Оксана Коновець.

Результатом співпраці із командою проекту «Сильні» задоволена і продюсерка Дніпровської філії Суспільного Оксана Цибуля:

«Співпрацювати з авторами проєкту Сильні - одне задоволення  – сильні історії та дуже красива картинка. Нашим глядачам цей проєкт припав до душі. Коли вийшов перший епізод, почали писати люди, які стикнулися із подібними проблемами не тільки у нашому місті, а й у інших областях. Герої програми зв’язалися із глядачами. Проблеми пересування людей з обмеженою мобільністю, на жаль, знайомі мешканцям всієї України". 

«Сильні» зміг привернути до себе увагу глядачів: й після виходу в ефір останньої серії, проект продовжує набирати переглядів на офіційних сторінках філії. Тому було прийнято рішення повторити 12 документальних розповідей про сильних дніпрян в ефірі UA: ДНІПРО. Проєкт «Сильні» виходить в ефір о 7:30 та о 19:00 з понеділка по п’ятницю.