За медіапідтримки UA: ДНІПРО в обласному центрі відбувся «KovalFest 2019»

За медіапідтримки UA: ДНІПРО в обласному центрі відбувся «KovalFest 2019»

16 жов. 2019

З 12 до 14 жовтня в Дніпрі проходив ІІ Всеукраїнський фестиваль ковальського мистецтва «KovalFest 2019». Суспільний мовник Дніпра став інформаційним партнером події.

«Ми вже другий рік є інформаційними партнерами Всеукраїнського фестивалю ковальського мистецтва KovalFest. Ми пишаємося тим, що саме у Дніпрі започаткована традиція його проведення. KovalFest це можливість наживо поспілкуватися з ковалями з усієї України та навіть із-за кордону, на власні очі побачити, як створюються вироби з металу, та спробувати себе у ковальській справі. Особливо надихає те, з якою пристрастю організатори підходять до проведення фестивалю, прагнучи популяризувати давнє мистецтво українського народу і познайомити якомога ширшу аудиторію з особливостями професії коваля та красою ковальського мистецтва загалом», — коментує лінійна продюсерка UA: ДНІПРО Анастасія Шаповалова.


Вперше цей фестиваль відбувався минулого року. Цьогоріч участь у ньому взяли понад 50 майстрів зі всієї країни та з-за кордону. Якщо минулого року ковалі дивували виконанням гімну України на ковалах, то цьогорічна родзинка фестивалю – виготовлення символічної скульптури «Абетка Дніпра», літери для якої кожен коваль виготовляв у своєму стилі та техніці.

Як розповіли в ефірі «Ранок з UA:ДНІПРО» організатори «KovalFest 2019», Тетяна Тицька та Коваль Талісман, тема самого фестивалю – еволюція в металі. Зокрема, на локації діяла виставка об’єктів за принципом «як було і як стало», щоб кожна людина побачила на власні очі та зрозуміти, що без металу жодна технологія не могла виникнути.

«У нас приїжджають майстри зі всієї України і навіть приїде та людина, яка підкорила такий метал як титан. Вона робить з цього матеріалу художні вироби. Тобто можна буде подивитися, як з чорного металу люди роблять скульптури або якісь прикраси, і можна буде подивитися, як виготовляють з титану, який легкий, міцний, аерокосмічна індустрія без нього взагалі не може», — анонсував Коваль Талісман. 

Під час фестивалю діяли декілька напрямків: майстер-класи з художнього ковальства для дітей і дорослих, майстер-клас із виготовлення зброї з дамаску (особливий сплав, що використовується в зброярстві), демонстрація майстерності володіння зброєю від козаків та лицарів, змагання ливарів, показ бойового мистецтва рукопашу «Спас» від дитячо-юнацького центру «Штурм», а також виступи гуртів на «Koval Rock Stage» тощо.

Як і минулого року, на фестивалі можна було придбати вироби ковалів - від зброї до витворів мистецтва. Декому з гостей свята пощастило виграти ковані монети від майстрів-ковалів. 

Творча група ранку побувала на локації фестивалю, аби й глядачі UA: ДНІПРО змогли побачити, яким був фестиваль. Сюжети про це очікуйте в ранкових ефірах 17 та 21 жовтня.

Фото фестивалю – зі сторінки «KovalFest» у мережі «Фейсбук».