«Вкрадене “море”» —  спецпроєкт від Суспільне Дніпро до річниці підриву Каховської Г

«Вкрадене “море”» — спецпроєкт від Суспільне Дніпро до річниці підриву Каховської Г

7 чер. 2024

3-тя ночі, 6 червня 2023 року — російські військові підривають Каховську ГЕС. Перші наслідки катастрофи жителі Дніпропетровщини відчувають вже наприкінці доби   —  ввечері рівень води у Каховському водосховищі починає падати. За три доби спад води сягає майже 5 метрів. Два райони Дніпропетровщини після підриву ГЕС залишились без централізованого водопостачання. Як сьогодні живуть громади Дніпропетровщини, які розташовані поблизу колишнього водосховища і як змінилась за рік ситуація з водозабезпеченням постраждалих територій журналісти Суспільного розповідають у фільмі  «Вкрадене “море”». 

Читайте також: Матеріали Суспільного змінюють життя у громадах

За даними гендиректора Укргідроенерго Ігоря Сироти — через підрив ГЕС Україна втратила 40 % запасів питної води, яку б люди могли споживати впродовж року. А дно Каховського «моря» за рік перетворилося на густий ліс. 

Житель Червоногригорівки Микола живе біля Каховського водосховища все життя, пам’ятає часи, коли тут були  городи та як  потім радянська влада затопила ці території водами штучного моря. 

«Старші плакали за плавнями, а молодші тепер за “морем”» говорить Микола. Чоловік чекає коли повернеться велика вода, бо питною водою з водосховища забезпечували всіх жителів селища: до підриву тут працювали пʼять насосних станцій. Нині питну воду в Червоногригорівку привозять у цистернах.  Для побутових потреб місцеві користуються технічною водою, але, кажуть,  вона солона.  

Один зі способів забезпечити родину питною водою, для жителів постраждалих громад, пробурити власну свердловину. Але за це доведеться заплатити не менше 100 тисяч гривень. Які альтернативні методи для постійного доступу до питної води  винайшли жителі постраждалих громад, чи змінились ціни на воду та воду якої якості продають людям та чи допомагає держава  дізнавайтеся зі спецпроєкту.

Читайте також: 50 днів до старту Олімпійських ігор – 2024 у Парижі

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Дніпро можна дивитись онлайн. Оперативні новини від Суспільне Дніпро шукайте на діджитал-платформах: