Дніпрянка підкорила небезпечну гімалайську вершину Аннапурну — інтерв’ю Суспільном

Дніпрянка підкорила небезпечну гімалайську вершину Аннапурну — інтерв’ю Суспільном

17 тра. 2024

Дніпрянка Ірина Караган піднялася на гору Аннапурна. Це одна з десяти найвищих в світі вершин, висотою 8091 метр. Сама альпіністка називає сходження на гору грою в рулетку через лавини та льодові обвали. Їх жінка чула та бачила впродовж усього свого підйому. Раніше Ірина вже побувала на Евересті, Монблані, Кіліманджаро, Алясці та в Антарктиді. Із семи найвищих вершин світу дніпрянка підкорила вже 6. Сходження на Аннапурну Ірина присвятила своїй доньці.

Про деталі підкорення однієї з найвищих та небезпечніших вершин планети, про погодні умови та ризики маршруту розповила в інтервю Суспільне Дніпро.

Альпіністка Ірина Караган говорить, що після підкорення Евересту, Аннапурна стала спортивною мрією.

«Ця гора вважається однією з найскладніших, тому хотілося саме на неї піднятися, спробувати себе. Коли я їхала з дому, розуміла, що це дуже небезпечна гора, і це був перший раз, коли я подумала «А раптом не повернусь?» Але ця думка мене не  зупиняла», — каже Ірина.

Аннапурна є складною через свій рельєф. Альпіністська група, у складі якої українка підкоряла вершину, піднімалась з північного боку гори.

«Це теж дуже небезпечно, бо  тут часто сходять лавини і трапляються льодові обвали. Саме через це дуже небагато людей не зважуються сюди підніматися, бо підйом схожий на рулетку», — говорить спортсменка.

Цей підйом Ірина присвятила своїй донці, бо саме вона надихнула спортсменку на підкорення Аннапурни.

«Три роки тому саме донька перша “закинула” мені думку про цю вершину. Вона навчалася на бармена і придумала авторський коктейль «Аннапурна».  Під час сходження в мене постійно був гарний настрій, думала про те, що треба дійти — мені дуже хотілося занести на вершину її фото», — сказала Ірина Караган.

12 квітня Ірина Караган здійснила цю мрію. Друзі та родичі жінки стежили за її підйомом онлайн, для них вона підключила трекер та створила закритий телеграм-канал.

Про найважчі і найкрасивіші моменти, про почуття, які відчуває людина на вершині світу, та про майбутні спортивні мрії дніпровської альпіністки Ірини Караган — дивіться в її інтервю Суспільному.  

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Дніпро можна дивитись онлайн. Оперативні новини від Суспільне Дніпро шукайте на діджитал-платформах: