UA: ДНІПРО – генеральний інформпартнер філателістичної виставки «Укрфілекс Дніпро - 2019»

UA: ДНІПРО – генеральний інформпартнер філателістичної виставки «Укрфілекс Дніпро - 2019»

17 вер. 2019

З 12 до 15 вересня в Дніпропетровському історичному музеї ім. Д. Яворницького тривала 17 національна філателістична виставка «Укрфілекс Дніпро 2019», присвячена 243 річниці міста. Як генеральний медіапартнер філія Суспільного UA: ДНІПРО висвітлювала подію.

«Ми вперше виступали партнерами філателістичної виставки. Це був чудовий культурно-просвітницький проєкт. Тут місія та цінності Суспільного повністю збіглися з задумкою авторів виставки. Партнерство відбулося завдяки нашому менеджеру Антону Веселову, який колекціонує марки. Я б ніколи не подумала, що філателісти такі азартні люди. Вони ретельно відбирали марки, і кожен, хто відвідав цю виставку, або ж подивився матеріали UA: ДНІПРО, присвячені цій події, могли ознайомитися з історією Дніпропетровщини та України. Виокремлю стенд з марками 1918-1923 років. Це ж чудово: роздивляйся марки та вивчай історію рідного краю», — прокоментувала партнерство продюсерка UA: ДНІПРО Оксана Цибуля.

Голова оргкомітету виставки Ігор Сичов у ранковому ефірі UA: ДНІПРО розповів, що на цю подію філателісти міста чекали вісімнадцять років, адже остання виставка такого масштабу відбулася ще 2001 року. Організатори цілеспрямовано готували виставку саме до річниці заснування міста, але для учасників тематичних обмежень не виставляли, тож на виставці були представлені об’єкти за різними філателістичними класами. В тому числі - юнацька категорія, в якій представлені діти з усіх регіонів України.

«Це чемпіонат України з закордонною участю. Будуть представники Білорусі й Польщі. Буде представлено близько сімдесяти експозицій в різних філателістичних класах. Буде представлено дев’ять експозицій у літературному класі. Працюватиме журі, оцінюватиме матеріал і вручатимуться відповідним чином нагороди», — пояснив Ігор Сичов.

Один із учасників виставки, член правління Обласного товариства Асоціації філателістів України Віталій Малов, представив на «Укрфілекс Дніпро - 2019» два експонати. Перший це його основна колекція, присвячена Другій світовій війні. Вона багато разів нагороджувалася медалями, тож на цій виставці взяла участь у почесному класі, поза конкурсом. А інший експонат це частина історії міста.

«Перша частина присвячена найстарішій катеринославській дніпровській марці, виданій 1872 року. Цим маркам через три роки буде 150 років, і я сподіваюся ми зможемо підготувати відповідне свято і провести його 2022 року. Друга частина моєї колекції нинішньої це видані 1910 року для популяризації промислової, сільськогосподарської та кустарної виставки в Катеринославі, яка проходила в історії міста один раз», — поділився Віталій Малов

Серед об’єктів колекції Віталія Малова окрім марок також є лист людини, яка відвідала виставку 1910 року й розповіла про неї. 

Інша цікавинка виставки, підготована саме дніпрянами, це колекція Володимира Сулими, яка визначається закордонними зразками, зокрема марками з зображенням тварин.

Тож філателістична виставка це не лише світ захоплених маркою людей, але й знайомство культурою інших країн та різними епохами.

Про інтерес до колекціонування марок розповів і менеджер UA: ДНІПРО Антон Веселов:

 «Я збираю надпечатки українського тризуба української держави 1918-1919 років. Це історія, яка відбулася на наших землях 100 років тому. Філателія це цікаво та пізнавально. Коли я торкаюся марок, я відчуваю історію життя, бо ці марки пройшли через руки справжніх живих людей». 

Більше подробиць про виставку також можна дізнатися із сюжету новин UA: ДНІПРО та ефіру UA: Українського радіо Дніпро.