Стартувало навчання для майбутніх гіперлокальних кореспондентів Суспільного Дніпропетровщини та Полтавщини

Стартувало навчання для майбутніх гіперлокальних кореспондентів Суспільного Дніпропетровщини та Полтавщини

29 лис. 2023

27 листопада розпочала навчання група курсу мультимедійної журналістики для гіперлокальних кореспондентів, яка об’єднала учасників з Дніпропетровської та Полтавської областей.

Тренеркою першого дня навчання стала медіаменеджерка та журналістка, радниця голови правління Суспільного Мовлення Ангеліна Карякіна

«Надзвичайно важливо дати голос громадам, де присутність національних та регіональних медіа не така значна. Особливо у воєнний час. Ми прагнемо отримувати більше новин не лише про життя громад, не лише про виклики і проблеми, а й шляхи їхнього розв’язання», — сказала Ангеліна Карякіна

Читайте також: Микола Чернотицький: Розбудовуємо Суспільне, щоб не було «новинних пустель»

На перших заняттях учасники курсу розбирали тему журналістських стандартів, що таке новини і чим відрізняється робота медіаників в умовах воєнного стану. Студенти спробували власні сили в написанні заміток і отримали перші редакторські правки від тренерки.

У другий день навчання учасники курсу спілкувалися з українським кінознавцем та кінокритиком, виконавчим продюсером телеканалу Суспільне Культура, головним редактором та співзасновник онлайн-видання Moviegram, лектором освітніх заходів з питань кіно Лук’яном Галкіним. Говорили про пошук тем, контент-планування та конвергентну журналістику.

Читайте також: З початком повномасштабної війни не треба пояснювати, навіщо потрібне Суспільне, — Христина Гаврилюк

Учасники/-ці навчання поділилися враженнями від перших днів роботи з тренерами курсу та цінності інформації, яку вони отримують. Один з слухачів курсу Артем Єлисєєв,  житель Перещепинської громади, актор за фахом, навчається в Харківській академії культури, працює виконуючим обов’язки директора будинку культури. Артем  створює відеоролики для діджитал платформ органів місцевого самоврядування і має великий інтерес до журналістської справи. Каже, вже в перший день навчання відкрив для себе цінні знання про професію. 

«Лекції дуже цікаві. Великий об’єм інформації, але все так чітко і професійно вибудувано, що не втомлюєшся слухати і сприймати, хоча ми працюємо майже цілий день. Крім того дуже цікаво спілкуватися зі спікерами — вони самі по собі креативні і яскраві особистості. На навчанні для мене відкрилося, як взагалі відбувається робота журналіста: що є основним, звідки береться інформація, де шукати теми, як працювати з фактами та передавати новину в маси. Думаю, що і далі нас очікує багато цікавої інформації і корисних навиків. І маю сподівання на подальшу плідну співпрацю з Суспільним», — розповів Артем Єлисєєв.

Учасниця навчань Олена Чернявська членкіня НСЖУ з 2003 рокумає практичний досвід роботи в виданнях різного рівня та керує  гуртком «Юні журналісти». Олена розповіла, що за перші два дні навчання отримала знання, які перевернули професійне бачення. 

«Пройшло два дні курсів, а в мене вже є ціла купа вражень, — говорить  Олена Чернявська.«Було надзвичайно цікаво слухати про толерантність не як терпимість, а як захист прав людини, про концепцію банальності зла, інформаційне перевантаження, м’які засоби впливу медіа та чимало інших речей, про які довелося чути вперше. Тому, як би далі не склалися обставини, вже сьогодні я прийшла до висновку, що зробила правильний вибір, долучившись до команди навчань від Суспільного. Адже навіть на етапі слухачів цих курсів усі ми вже є однією командою однодумців, котрим хочеться, аби їхні громади завдяки нашим зусиллям зазвучали на повні голоси. Хочу, аби мої П’ятихатки стали більш видимими на мапі України»

Навчання триватиме чотири тижні і включатиме теоретичні онлайн-лекції . Учасники довідаються:

  • про стандарти журналістики, пошук тем, планування контенту та принципи конвергентної журналістики;
  • що таке сторітелінг і як він працює, як розробити тему й підготуватися до знімань; 
  • чому важливо проводити фактчекінг, як протидіяти дезінформації й розвивати критичне мислення;
  • основи знімання та монтажу в умовах війни.

З майбутніми гіперлокальними журналістами Суспільного працюватимуть:

  • Ангеліна Карякіна, медіаменеджерка та журналістка, радниця голови правління Суспільного Мовлення;
  • Анна Цигима, режисерка документальних проєктів і фільмів Лабораторії Журналістики суспільного інтересу;
  • Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура;
  • Євгенія Моторевська, українська журналістка й відеопродюсерка документальних проєктів, керівниця відділу журналістських розслідувань The Kyiv Independent.

Нагадаємо, у межах проєкту розбудови гіперлокальної мережі Суспільне отримало 250 заявок на навчання мультимедійної журналістики в Академії Суспільного Мовлення від жителів 32 громад Рівненщини, Одещини, Черкащини, Полтавщини та Дніпропетровщини. Команда проєкту проаналізувала заявки і обрала студентів з кожної області. Сформовано три навчальні групи, згодом найкращі студенти курсу отримають можливість працювати в команді Суспільного і необхідну для цього техніку. Перша група студентів, з Рівненської й Черкаської областей, розпочала навчання 13 листопада. 

Після завершення навчання для всіх груп, 25-29 грудня, кращі студенти отримають пропозицію стати гіперлокальним кореспондентом Суспільного у своїй громаді.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Дніпропетровщині  一  це телеканал Суспільне Дніпро та Українське радіо Дніпро. Оперативні новини від Суспільне Дніпро можна дивитись онлайн та на діджитал-платформах:         

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.