Шукаємо людей із бажанням вчитися, — головний редактор Суспільне Дніпро про гіперлокальних кореспондентів

Шукаємо людей із бажанням вчитися, — головний редактор Суспільне Дніпро про гіперлокальних кореспондентів

26 жов. 2023

Суспільне Мовлення — найбільша незалежна медіакомпанія України — розбудовує гіперлокальну мережу журналістів, які працюватимуть у своїх громадах. З 2 до 5 листопада команда Суспільне Дніпро відвідає шість громад: Магдалинівську, Перещепинську, Межівську, Криничанську, П’ятихатську та Томаківську. Запрошуємо усіх, хто вболіває за свою громаду і хоче її розвивати. Реєструйтеся на безплатне навчання мультимедійної журналістики й отримайте можливість долучитися до команди Суспільного.

Читайте також: Зустрічі з командою Суспільного у громадах України: зберігайте дати

Хто зможе стати гіперлокальним кореспондентом Суспільного на Дніпропетровщині — розповів головний редактор Суспільне Дніпро Євген Педашенко.

Для чого Суспільне Дніпро розбудовує кореспондентську мережу в регіоні?

— У нас одна з найбільших областей в Україні. Ми маємо тримати руку на пульсі всіх подій, які відбуваються як на сході, так і на заході. Регіон постійно обстрілюють. Завдяки команді гіперлокальних журналістів, що працюватимуть за межами обласного центру, в нас буде найоперативніша інформація. Це допоможе максимально висвітлювати події області.

Хто може стати гіперлокальним кореспондентом Суспільного?

— Той, хто має бажання розповідати про свою громаду на всю країну. Немає вимог щодо спеціальної освіти чи наявності певних навичок. Головне, аби людина адекватно оцінювала ситуацію в регіоні, могла запропонувати цікаву тему для висвітлення, орієнтувалася в житті громади. 

Яких людей ви б хотіли бачити в команді?

— Шукаємо людей з активною життєвою позицією та бажанням навчатися. 

Якими будуть завдання кореспондентів, котрі працюватимуть з громад? 

— Вони шукатимуть і розроблятимуть теми й історії, висвітлюватимуть події поблизу них на платформах Суспільного. Це будуть універсальні журналісти — зможуть і підготувати текстовий матеріал, і відзняти відео, і провести пряме включення у телерадіоефір. Кореспонденти працюватимуть за стандартами журналістики й будуть за межами будь-якого впливу — політиків, влади чи бізнесу. 

Чи будуть забезпечені технікою? 

 — Так, кожен гіперлокальний кореспондент отримає комплект для мобільної зйомки, з яким зможе якісно працювати. 

Як саме відбуватиметься пошук кореспондентів у громадах?

— Ми обрали шість громад на Дніпропетровщині, де шукатимемо кореспондентів. Охочі ними стати мають заповнити анкету — це й буде заявкою на участь у відборі. Далі в кожній із громад ми проведемо зустрічі з людьми, відповімо на всі запитання стосовно гіперлокальної мережі. Наступний етап — навчання, за результатами якого зможемо визначитися з кандидатом на ці посади. 

Зрозуміло, що після навчання учасники пройдуть відбір і більшість не потрапить до команди Суспільного, проте ці люди отримають знання й навички. Чого саме навчатимуть учасників проєкту?

— Це знання, які стануть корисними кожному й кожній в сучасному цифровому світі: як перевірити джерело інформації та відрізнити правду від фейку; що таке стандарти журналістики й чому медіа, яке поважає свою аудиторію, зобов’язується їх дотримуватися тощо. Також будуть більш спеціалізовані теми: як знімати та монтувати, основи сторітелінгу й мобільної журналістики. 

Читайте також: «Життя — не тільки в столиці». Марія Фрей — про гіперлокальну мережу Суспільного та розбудову хабів у регіонах

Де потенційні учасники проєкту зможуть отримувати відповідну інформацію?

— Всі дати і час зустрічі будуть повідомлені на платформах Суспільне Дніпро — це сайттелеграмфейсбук. Також ми максимально поширюватимемо цю інформацію в профільні групи кожної громади. 

Чи будуть ці люди офіційно працевлаштовані на Суспільне Дніпро?

— Так. Робота на Суспільному — це офіційне працевлаштування і біла зарплатня. Все прозоро.

Зустрічі на Дніпропетровщині відбудуться:

2 листопада 

  • о 10:00 — Перещепинська громада;
  • о 14:00 — Магдалинівська громада.

3 листопада о 12:00 — Межівська громада. 

4 листопада — П’ятихатська громада, Криничанська громада (час уточнюватиметься).

5 листопада — Томаківська громада (час уточнюватиметься). 

Реєструйтеся на участь у проєкті за посиланням. Ставте позначку «Відвідаю» чи «Цікавить» у фейсбук-події та отримуйте сповіщення про всі оновлення. 

Крім Дніпропетровщині гіперлокальну мережу команда Суспільного розбудовує на Одещині, Черкащині, Полтавщині та Рівненщини. Графік зустрічей у тамтешніх громадах — за посиланням. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні. 

Нагадаємо, телеефір Суспільне Дніпро можна дивитись онлайн. Оперативні новини від Суспільне Дніпро шукайте на діджитал-платформах:         

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.