Вижити і не боятись — на Суспільне Дніпро відбувся тренінг з безпеки

Вижити і не боятись — на Суспільне Дніпро відбувся тренінг з безпеки

27 вер. 2023

24 — 26 вересня Академія Суспільного Мовлення організувала тренінг з безпеки і роботи у ворожому середовищі для працівників Суспільне Дніпро. Навчання проводила команда з британської компанії Lazarus Training, яка працює з фахівцями різних професій, зокрема журналістами, у гарячих точках по всьому світу. Тренінг відбувся за сприяння міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» та фінансової підтримки Європейського союзу.

Читайте також: «Життя — не тільки в столиці». Марія Фрей — про гіперлокальну мережу Суспільного та розбудову хабів у регіонах

Навчання складалось із лекцій та практичного блоку. Пропрацьовували питання особистої безпеки, вмісту аптечок, допомоги при травмах, критичних кровотечах, евакуації поранених, поведінки під вогнем, ознайомились з видами зброї та правилами управління конфліктами, розібрали ознаки посттравматичного стресу. Учасники мали можливість обговорити питання, що виникли під час занять та ділитись своїм досвідом. Також журналістам презентували безплатний додаток для смартфонів, який охоплює багато медичних навичок та має додатковий навчальний контент і надали індивідуальні  медичні аптечки.

 

 

 

«Це перші подібні навчання для мене. Дуже важливий та необхідний досвід. Ми знімаємо у населених пунктах Дніпропетровщини та Донеччини, які належать до зони бойових дій. На тренінгу сценарії були наближені до реальності: звуки пострілів, крики та стресові ситуації. Нам дуже детально все пояснювали, допомагали вчитися грамотно реагувати на різні ситуації та ефективно надавати допомогу постраждалим», — каже кореспондентка Суспільне Дніпро Поліна Паламарчук.

 

«Ми прослухали кілька кейсів про підготовку, планування та алгоритми проведення виїздів на території з підвищеними ризиками, а саме у зони бойових дій, на деокуповані території та місця влучання російських ракет. Прослухали лекції про різні типи зброї та вибухівки, види укриттів та їх ефективність. Під час тренування відпрацювали накладання турнікетів на швидкість та миттєву зупинку кровотечі за допомогою методу "метелик". Отримали практичні та поетапні інструкції щодо надання першої допомоги, щоб врятувати життя при пораненнях, — зазначає кореспондентка  Суспільне Дніпро Олена Ростовцева. — Відпрацювання конкретних сценаріїв допомогли подолати страх перед травмами та переконатися у тому, що турнікет можна накласти навіть із заплющеними очима. Для Дніпропетровської області тренінг наразі актуальний, бо деякі райони постійно обстрілює російська артилерія. Також ракета рф може в будь-який момент поцілити по Дніпру, тож навички з особистої безпеки та надання домедичної допомоги можуть убезпечити і мене, і колег».

 

28 — 30 вересня такі заняття запланували і для працівників Суспільне Миколаїв.

Читайте також: Тематичні проєкти до Дня захисників і захисниць — на телеканалі Суспільне Культура

Академія Суспільного Мовлення — навчальний центр, створений під егідою Суспільного мовника України. Реалізовує навчальні програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, таких як Deutsche Welle Akademie, BBC Media Action, CFI, IREX, UN Women, Council of Europe Office in Ukraine, а також українських медіатренерів. Проводить семінари і тренінги для журналістів та медіаменеджерів, організовує навчальні тури до європейських суспільних мовників та суспільних мовників США, стратегічні та фасилітаційні сесії, консультації європейських медіаекспертів тощо.

Суспільне Мовлення  — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих  діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Дніпро можна дивитись онлайн. Оперативні новини від Суспільне Дніпро шукайте на діджитал-платформах: