Спецефір до Міжнародного дня корінних народів — дивіться на Суспільне Дніпро

Спецефір до Міжнародного дня корінних народів — дивіться на Суспільне Дніпро

8 сер. 2023

9 серпня о 9:10 розпочинається спеціальний ефір до Міжнародного дня корінних народів на телеканалах Суспільне КримСуспільне Новини та місцевих каналах Суспільного Мовлення, зокрема Суспільне Дніпро, а також на ютуб-сторінці Суспільне Крим. Ведуча — Лариса Волошина.

«У цьому проєкті ми спробували окреслити важливі пункти для більшого розуміння й сприйняття корінних народів — караїмів, кримчаків та кримських татар як невіддільної й повноцінної частини української держави та суспільства. Особлива увага в спецефірі присвячена тому, якою має бути взаємодія та комунікація між державою та корінними народами, аби, по-перше, зберегти ці народи й розвивати їх, а по-друге, посилювати Україну в Криму, бо для караїмів, кримчаків та кримських татар Україна є їхньою державою, на території якої ці нації та їхні мови формувались. Держава має опікуватися й захищати свої корінні народи. Насправді, мабуть, це тема багатогодинних і багатоденних дискусій, тож наша команда спробувала відзняти таку змістовну, корисну бесіду в рамках цього спецефіру», — сказав Руслан Халапов, продюсер Суспільне Крим.

Читайте також: «Мій Крим» про корінні народи півострова — прем’єра на Суспільному

Про стан корінних народів України сьогодні — їхню чисельність, мову, культуру, політичну репрезентативність та вплив на них російсько-української війни — у першій частині спеціального ефіру, де візьмуть участь Таміла Ташева, постійна Представниця Президента України в АР Крим, та Сулейман Мамутов, член Постійного Форуму ООН з питань корінних народів від України.

Якою має бути політика держави щодо корінних народів після деокупації Криму? Як реалізовуватимуть права корінних народів на представництво, культурні та майнові права? В обговоренні цих тем у другій частині спецефіру візьмуть участь Анатолій Стельмах, заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Над спеціальним ефіром працювали команди Суспільне Крим та регіонального мовлення Суспільного. 

Читайте також: Геноцид ромів: історії свідків воєнних злочинів — на Суспільному

О 22:00 на усіх місцевих каналах Суспільного Мовлення дивіться документальний просвітницький проєкт Координаційного центру мовлення нацменшин «Мій Крим». Історії представників трьох корінних народів України — киримли, кримчаків та караїмів — показують, як росіяни упродовж років нівелювали одну зі складових української ідентичності — мультикультурність. Разом із героями фільму глядач пройде складний шлях їхніх родин роками забуття та геноциду, відчує відважний дух спротиву, який допомагає корінним народам відроджувати свою культуру, зберігати традиції та віднаходити своє місце у світі.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

Оперативні новини від Суспільне Дніпро шукайте на діджитал-платформах: