Проєкт Суспільне Дніпро потрапив до шортлиста фіналістів «Честь Професії 2023

Проєкт Суспільне Дніпро потрапив до шортлиста фіналістів «Честь Професії 2023

8 тра. 2023

До шортлиста фіналістів XIV конкурсу професійної журналістики «Честь Професії 2023» у номінації «Найкраща аналітика в локальному медіа» потрапив матеріал Суспільне Дніпро «Поля у вогні. Як впливає війна на родючість чорноземів». Авторка — Олександра Тронь.

Читайте також: 12 проєктів Суспільного потрапили до шортлиста фіналістів конкурсу «Честь професії 2023»

«Поля у вогні. Як впливає війна на родючість чорноземів» — відеодослідження, про вплив детонації снарядів на екосистему і, зокрема, на родючість українських полів. 

«Від 24 лютого 2022 року війська рф нищать не лише життя українців та інфраструктуру України. Війна становить загрозу і для екосистем. Не лише зараз, а й в довготривалій перспективі. Серед екосистем найбільше від війни потерпають ґрунти. Тож я вирішила дослідити вплив бойових дій на родючість українських чорноземів», — говорить Олександра Тронь.

У проєкті журналістка використала відео колег з Суспільне Дніпро: ще до виникнення ідеї, вони їздили знімати у райони, де фермери під обстрілами проводили посівну й збирали збіжжя, очищували за допомогою піротехніків поля від нерозірваних снарядів та уламків ракет. Тож Олександра називає роботу над проєктом — командною. Сама ідея відзняти відеодослідження про вплив війни на українські чорноземи виникла під час екотренінгу влітку 2022 року. Тоді українські та закордонні експерти досліджували тему впливу детонації снарядів на екосистему, які шкідливі речовини при цьому вивільняються, як це впливає, зокрема, на стан ґрунтів та який досвід щодо відновлення екосистем мають ті країни, які пережили війну.

«Для програми я записувала українських та закордонних експертів. Усі йшли назустріч. Зокрема, докторка Наомі Рінтул-Хайнс з Кентерберійського університету Крайст-Черч, яка є однією з дослідниць впливу на ґрунти у Франції після однієї з найбільших битв Першої світової війни — на річці Соммі. Вони й досі забруднені важкими металами. Вона провела порівняння з Україною і зазначила, що наша країна так само може втратити врожай щонайменше на сто років, саме через забруднення важкими металами», — говорить Олександра Тронь. —  Ми маємо досліджувати та розповідати про можливі шляхи мінімізації їхнього впливу, шукати рішення щодо самозахисту та повернення стану навколишнього середовища до норми».

Загалом, на конкурс учасники подали 1037 матеріалів, що були оприлюднені з 1 червня 2022 року до 31 січня 2023 року. До коротких списків премії потрапили 12 проєктів Суспільного Мовлення. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Дніпро шукайте на діджитал-платформах: