У студії Суспільного мовника Дніпра - ветеранка Другої світової війни та її онук, учасник війни на Сході України

У студії Суспільного мовника Дніпра - ветеранка Другої світової війни та її онук, учасник війни на Сході України

8 тра. 2019

8 травня на Суспільному мовнику Дніпра в студію передачі “Ранковий коктейль” завітали ветеранка Другої світової війни Катерина Олександрівна Безкоровайна та її внук Дмитро Кошка - учасник війни на Сході України.

Катерина Олександрівна поділилася спогадами про перші дні війни та розповіла, що на той час їй було 17 років. Спершу вона разом з іншими евакуйованими працювала на оборонних роботах, а потім пішла доброволицею, служила на Північно-Західному фронті. У складі санітарної роти 253 стрілкової дивізії пройшла шість країн, а закінчила війну на території тодішньої Чехословаччини, уже після звільнення Німеччини.

“Випадки бували різні. Один кричить “Допоможи!”, а одного тягну на шинелі, а він просить “Ой, сестрице, пристрели!..” - згадує Катерина Олександрівна Безкоровайна.

Її онук Дмитро Кошка доповнив розповідь бабусі та висловив свою думку щодо війни тодішньої та теперішньої:

“Коли я вже з фронту повертався, бабуся мені казала: ми воювали для того, щоб ви з цим не зіткнулися. Для неї одна з найбільших трагедій в тому, що її внуку довелося все одно побачити, що таке війна. Ми тепер з нею краще розуміємо одне одного.

І ми (на Сході України) теж насправді воювали для того, щоб наші діти, ті, хто тут в тилу, не побачили війни. Сподіваємося, що все-таки не побачать, не дивлячись ні на що”.

Дню пам’яті та примирення й Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні також присвячено сюжет про виставку «Художники Дніпра – учасники Другої світової…».

Докладніше можна подивитися за посиланням на нашому YouTube каналі