«Кримське питання» на Суспільне Запоріжжя: політична ізоляція росії

«Кримське питання» на Суспільне Запоріжжя: політична ізоляція росії

18 лис. 2022

19 листопада о 20:00 на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення* у токшоу «Кримське питання» ведуча проєкту Олеся Вакуленко поговорить з експертами про політичну ізоляцію російської федерації — припинення її членства в міжнародних політичних та економічних організаціях. 

Після повномасштабного вторгнення Україна наполягає на тому, що росія, як агресор, повинна бути виключена з дипломатичної спільноти цивілізованого світу. Від лютого десятки міжнародних організацій переглянули свою співпрацю з рф, припинивши або призупинивши її членство. 

Після 24 лютого відносини з росією вже розірвали: Рада Європи, Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Рада Баренцевого/Євроарктичного регіону, Дунайська комісія, координаційна рада групи розвинених країн СОТ, Міжнародний союз залізниць, Міжнародна рада архівів, Рада держав Балтійського моря, Міжнародна організація праці, а Європейська організація ядерних досліджень позбавила рф статусу спостерігача.

У квітні Рада ООН із прав людини припинила членство росії. Також співпрацю з росією припинили Агентство з ядерної енергії, Всесвітня туристична організація ООН та Європейський банк реконструкції та розвитку.

Однак у списку поки немає групи G20, Ради безпеки ООН чи ОБСЄ.

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання росії терористичним режимом. Це — перша міжнародна інституція, яка відреагувала на заклик президента Володимира Зеленського офіційно назвати дії росії в Україні тероризмом. 

Читайте також: Межі толерантності в часи війни: цикл інтерв’ю з представниками нацспільнот та корінних народів

Як позбавити рф права голосу та чи вдасться Україні домогтися ізоляції росії від світу? Про це йтиметься у розмові зі спікерами проєкту: 

  • журналісткою Гульсум Халіловою та режисером Євгеном Лавренчуком, яких затримали через запит рф до Інтерполу;
  • Олександром Краєвом, експертом ради зовнішньої політики «Українська призма»;
  • Богданом Ференсом, кандидатом політичних наук, засновником об’єднання «Соціал-демократична платформа». 

Дивіться онлайн «Кримське питання» на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, а запис — на ютуб-каналі Суспільне Крим. 

Попередні випуски проєкту «Кримське питання» були про таке: 

Мета проєкту «Кримське питання», створеного регіональною командою Суспільного Мовлення — повернути Крим в інформаційну повістку України та світу. Вперше телеглядачі побачили його у лютому, проте через повномасштабне вторгнення проєкт довелося тимчасово призупинити. Над «Кримським питанням» працюють журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини Дніпра шукайте на діджитал-платформах:         

Крім Суспільне Донбас.