Вплив війни на чорноземи — спецпроєкт Суспільне Дніпро «Поля у вогні — родюча небезпека»

Вплив війни на чорноземи — спецпроєкт Суспільне Дніпро «Поля у вогні — родюча небезпека»

1 лис. 2022

Як бойові дії впливають на ґрунти та родючість чорноземів — дивіться у проєкті-дослідженні команди Суспільне Дніпро «Поля у вогні — родюча небезпека»

«Важко знайти сьогодні для українців більш болісну чи актуальну тему, ніж війна. Вона не просто вбиває, вона приносить розруху і залишає глибокі рани у людей, і ранить нашу землю, середовище, в якому ми живемо. Підіймати тему забруднення ґрунтів, знищення полів, загрози дефіциту продовольства, впливу на стан здоров’я нації — надважливо. Стан наших родючих чорноземів (а після перемоги — й відновлення земель) — це гарантія того, що Україна нагодує не лише себе, а і врятує від глобального голоду інші країни світу»,Олександра Тронь, журналістка Суспільне Дніпро, авторка спецпроєкту.

Читайте також: Як виживати в складних умовах — рубрика «На озброєння» у проєкті «Суспільне. Спротив»

Під час детонації ракет та артилерійських снарядів до ґрунтів потрапляє низка хімічних речовин та важких металів, що мігрують до ґрунтових вод і в результаті потрапляють до харчових ланцюгів, впливають і на тварин, і на людей. 

За оцінками Держекоінспекції станом на 1 жовтня збитки земельним ресурсам України сягають 407 млрд грн, з них понад 2 млрд грн – забруднення ґрунтів.  

Як безпосередньо бойові дії впливають на ґрунт та родючість земель? Який ризик несуть нерозірвані снаряди, та який післявоєнний досвід мають інші країни? Дивіться в дослідженні Суспільного Дніпро.


Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії (Суспільне Чернівці, Суспільне Одеса, Суспільне Вінниця, Суспільне Львів тощо). Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Оперативні новини Дніпра шукайте на діджитал-платформах: