Вбиті росією. На Суспільному стартує проєкт пам’яті «Меморіал»

Вбиті росією. На Суспільному стартує проєкт пам’яті «Меморіал»

19 жов. 2022

Сьогодні на телеканалах регіональної мережі Суспільного, зокрема на Суспільне Дніпро, стартує проєкт «Меморіал», присвячений пам’яті загиблих у війні росії проти України. Прем’єра циклу коротких відеорозповідей про військових та цивільних українців, яких вбила росія, відбудеться в ефірі міжрегіонального інформаційного марафону «Суспільне. Спротив». Кожен епізод проєкту розповідатиме про героїв у різних соціальних ролях, ключові моменти біографії, мрії, плани та обставини смерті. 

Читайте також: «Війна закінчиться, коли останній український герой повернеться додому» — прем’єра фільму «На щиті» на Суспільному

«Війна забирає у нас дуже багато. І найцінніше — життя. Життя близьких, рідних, друзів, коханих. Щодня ми здригаємось від новин і співчуваємо кожному, хто втратив близьку людину. Команда, яка створила платформу “Меморіал”, хоче показати цьому світу кожного, кого вбила російська армія. А команда Суспільного, яка працює у всіх регіонах України, допомогла візуалізувати всі ці історії. Тож тепер ми зможемо вшанувати кожного, хто віддав своє життя за нашу свободу», — розповідає продюсерка проєкту, контент-продюсерка регіонального суспільного мовлення Катерина Тимко.

Серія історій виходитиме щоденно у ранковому, денному та вечірньому випусках міжрегіонального ефіру «Суспільне. Спротив». Створена вона Суспільним у партнерстві з Агенцією медійного росту «АБО» та її проєктом — платформою пам’яті «Меморіал» — для того, щоб документувати воєнні злочини, зберегти пам’ять про загиблих, а також для того, щоб люди не перетворювалися на цифри, кажуть ініціатори проєкту. 

«Кількість жертв війни, яку росія розв’язала проти України, вимірюється у тисячах. Це військові чоловіки й жінки, які захищають свій дім, пенсіонери й маленькі діти, вчителі, музиканти, науковці, медики, журналісти, волонтери… Це тисячі невинних жертв, чиї імена ми не можемо забути. Ми не маємо морального права на пам’ятники безіменному солдату. Наші загиблі мають імена, наша мета — розповісти про кожного і кожну. 

Адже за кожною цифрою статистики стоять люди, чиє життя відібрала російська армія, та їхні рідні, які завжди житимуть із втратою… Світ повинен пам’ятати, росія має відповісти за свої злочини», — наголошує шеф-редакторка платформи пам’яті «Меморіал» Анастасія Абрамець.

Платформа пам’яті «Меморіал» також досліджує питання національної пам’яті як явища загалом, вивчає світову практику та досвід, який можна застосувати в Україні. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

Оперативні новини Дніпра шукайте на діджитал-платформах: