Співочий фронт черкаського гурту «Spiv Brativ» — у квартирнику на Суспільне Дніпро

Співочий фронт черкаського гурту «Spiv Brativ» — у квартирнику на Суспільне Дніпро

11 жов. 2022

Цієї п’ятниці, 14 жовтня, о 22:00 дивіться на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення* концерт-квартирник гурту «Spiv Brativ». Також його можна дивитись онлайн на сайтах філій Суспільного

«Spiv Brativ» створений у жовтні 2010 року в Черкасах. Гурт складається з чотирьох рідних братів: Дмитра, Артемія, Антонія і Леонтія Осичнюків. Співають переважно свої авторські пісні. 

Вокаліст гурту, автор текстів і музики Дмитро Осичнюк каже, що їхні пісні зараз — то «музична журналістика», швидка реакція на події в Україні. Найвпізнаванішою наразі є «maskva», кліп на цю пісню у ютубі зібрав майже чотири мільйони переглядів.

Квартирник знімала спільна команда регіонального мовлення Суспільного та Суспільне Черкаси. Режисер та автор ідеї проєкту — Сергій Жулін. Роботу з локальними виконавцями розпочали ще до повномасштабного вторгнення, у лютому. 

Читайте також: Суспільне Мовлення оголосило дату Радіодиктанту національної єдності 2022

«Квартирник з гуртом “Spiv Brativ” вийшов тематичним, в унісон подіям, які нині відбуваються в Україні. Цьому сприяло й те, що хлопці пишуть і виконують пісні про конкретні факти і події, пов’язані з війною, й їхні роздуми про доречність музичної творчості в цей час, про бачення своєї місії, про популяризацію української культури. Я сподіваюсь, він зможе трохи підтримати бойовий дух усім нам, — говорить продюсерка Суспільне Черкаси Олена Баніна. —  Звісно, були переживання, чи ми зможемо його відзняти, довго шукали локацію. Врешті нам допоміг колектив Черкаського академічного театру ляльок, за що їм безмежно вдячна, як і всій команді, яка працювала над проєктом».


«З початком повномасштабного вторгнення саме відгук людей на наші пісні став стимулом. Ми бачимо, коли щось стається — наші слухачі чекають від нас “музичної реакції”, — коментує Дмитро Осичнюк. — Є люди, які кажуть “які концерти, у нас зараз війна”. Мені здається, ми не можемо на це впливати і засуджувати, тут багато особистих речей».

«Для нас важлива повага до людей, толерантність, любов і відкритість до світу. Ми намагаємося так поводитись», —  додає Артемій Осичнюк

 

Хлопці часто виступають для ЗСУ й ДСНС, бо переконані: музика дає силу робити свою справу.

«Люди під час війни пізнають багато різних емоцій, і ми допомагаємо їх легше пережити, — каже Леонтій Осичнюк. — У війні нічого веселого немає, але в бій ідуть з піснею, а не сльозами».

Співаки вважають українську музику інструментом боротьби, а культуру — одним із фронтів цієї війни.


Від початку повномасштабного вторгнення «Spiv Brativ» записав два альбоми й один сингл. До першої збірки «Музична оборона» увійшли й пісні «maskva», «В городі Херсоні», «Чорнобаївка».

Концерти-квартирники виходять на регіональних телеканалах Суспільного щоп’ятниці. Дивіться у записі ті, що вже вийшли: 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії (Суспільне Чернівці, Суспільне ОдесаСуспільне ВінницяСуспільне Львів тощо).

Оперативні новини Дніпра шукайте на діджитал-платформах:         

 * Крім Суспільне Крим та Суспільне Донбас.