Про військову службу та перехід на українську — музикант Коля Сєрга в інтерв’ю Суспільне Дніпро

Про військову службу та перехід на українську — музикант Коля Сєрга в інтерв’ю Суспільне Дніпро

13 вер. 2022

Від корпоративів до культурного десанту — музикант Коля Сєрга в інтерв’ю Суспільне Дніпро розповів, чому став до лав ЗСУ, як підтримує військових на передовій та про рух опору на окупованих територіях.

«24 лютого я зустрів в Одесі, — розказує музикант у розмові із журналісткою Іриною Стрижкою. — Спочатку створив психологічний батальйон і разом з колегами ми почали надавати допомогу людям. Сьогодні там працюють 230 людей, які чергують, постійно надають психологічну допомогу. Ми зараз перенавчаємо більшу кількість цих спеціалістів на роботу саме з родинами військових. А вже 26 лютого я пішов добровольцем у ЗСУ».

Читайте також: Документальний цикл «Діагноз: Вільні» Суспільне Дніпро потрапив у шортлист премії «Честь Професії»

Услід за сином, на фронт пішов і батько артиста.

«В голові почався хаос. Бо в цьому світі, в якому живеш, не може бути війни. І в цьому хаосі думок в мене з’явилося саме таке рішення. А через місяць таке рішення з’явилося і в мого батька. Вже три місяці він воює під Херсоном. Командир підрозділу», — говорить Коля Сєрга.

Сьогодні Коля служить у ЗСУ та створює культурні проєкти під час війни. Його сторінки у соцмережах мають велику аудиторію. Соцмережі артист називає своєю зброєю. До липня 2022 року спілкувався із своїми підписниками в Інстаграм російською, а потім перейшов на українську. 

«Розумію, що Україна стає більшою духовно, метально і культурно, ніж була до цього, і заради цього треба робити певні жертви. Для мене таким кроком  був вхід в некомфортну для мене зону, адже словниковий запас українською в мене значно нижче, ніж російською, важко було висловити свою думку. Але якщо нічого не робити, то нічого не вийде. Спочатку почав просто розмовляти українською, а потім вже створювати пісні і вірші», — каже Коля Сєрга.

Читайте також: Про допомогу Україні від країн ЄС — рубрика «Союзники» у проєкті «Суспільне. Спротив»

Музикант ділиться, що у спілкуванні українською відкрив для себе перспективи: «Мовний апарат змінюється. В українській мові більше фонетичного потенціалу, до того ж вона дуже гнучка, і для мене, як для поета, це дуже важливо, адже можна створювати нові слова. На сьогодні українська мова — це ознака, по-перше, людини з позицією, по-друге, це —  свої».

Під час розмови Коля Серга розповів, чому часто буває у Дніпрі, яку саме роботу веде його військово-культурний батальйон та чому змінив своє ставлення до знесення пам’ятників Пушкіну. Більш детально — у повній версії  інтерв’ю. 

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на усіх регіональних телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів регіональної мережі Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

На Дніпропетровщині Суспільне — це телеканал Суспільне Дніпро та Українське Радіо Дніпро.

Оперативні новини Дніпра шукайте на діджитал-платформах: