Про примусові викрадення цивільних військовими рф 一 інтерв’ю Суспільне Дніпро з Іриною Бадановою

Про примусові викрадення цивільних військовими рф 一 інтерв’ю Суспільне Дніпро з Іриною Бадановою

22 лип. 2022

За 8 років війни з росією Україна зазнає різних видів військової агресії, яку застосовує ворог. Але під час повномасштабного вторгнення зіткнулась із новим військовим злочином росії 一 взяття в заручники цивільних. Людей вивозять з території України до рф. Про зниклих безвісти нічого невідомо їхнім рідним і близьким, зв’язок втрачений. 

Чи є інформація про українських цивільних заручників у росії та який механізм їхнього повернення додому — в ексклюзивному інтерв’ю Суспільне Дніпро для міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив» із експерткою координаційної групи з визволення полонених Генерального штабу ЗСУ Іриною Бадановою.

Читайте також: Підтримка України й світова преса 一 міжнародний огляд щочетверга у «Суспільне. Спротив»

«У 2014-му році ми не мали таких проблем із заручниками, які маємо сьогодні. І дуже важливо, щоб країна знала про це», — говорить  Ірина Баданова.

За словами експертки, наразі йдеться про більше ніж пів тисячі українців, і доля цих людей невідома

«Інформацію про них ми отримуємо від тих, кого вдалося визволити. Наприклад, була така історія, коли один визволений повідомив: “З цією людиною ми лежали на допиті”», — каже Ірина Баданова.

Інколи в отриманні інформації про людину важливу роль відіграє поширення історії про зникнення. Так вдалося дізнатися про долю Вікторії Андруші — дівчини з Чернігівщини, яку росіяни заарештували за передачу інформації в чат «Бачу ворога». З Чернігова її переправили до Курська, в СІЗО № 1, де вона зараз. Але є й історії, коли пошуковці лише припускають, де може бути людина зараз. Як, наприклад, у випадку із Олександром Бонаренком і Володимиром Захаровим — двома цивільними охоронцями, в яких окупанти відібрали авто, а їх самих вивезли у невідомому напрямку. 

 Читайте також: «Навіть космонавтів використовуємо», 一 командир 127-ї ТрО Роман Грищенко 一 в інтерв’ю Суспільне Харків

За словами Ірини Баданової, спецконтингент ― прихована категорія, списки засекречені, добитися  адвокатів  неможливо, але російські правозахисники роблять спроби дізнатися про тих, хто перебуває в СІЗО.  Відомо, що  українських заручників тримають окремо від ув’язнених. Експертка допускає, що цивільних українських заручників можуть використовувати на будівництві  нових ГУЛАГів. 

«Вони можуть отримати вирок за тероризм і залишитися назавжди працювати десь на лісоповалі у росії. Серед заручників — жінки, хворі та літні люди», 一 каже Ірина Баданова.

Окрім СІЗО №1 у Курську, пошуковцям відомо ще декілька місць, де тримають українських заручників. Але найжахливішим із них експертка називає колонію в Оленівці на Донбасі.

«Найжахливіша з усіх можливих колоній, де є наші цивільні 一 це "Єлєновка". Я навіть можу ризикнути і назвати цифру 98 (яких там тримають 一 авт). Це жителі Маріуполя, які були захоплені просто на вулиці, які пройшли фільтраційний табір в Старобешево і потрапили туди», — говорить Ірина Баданова.

Де ще окупанти тримають українських заручників, як формують списки на обмін, яка роль соцмереж та створення пошукових спільнот, як не потрапити у тенета до шахраїв та як діяти у випадку зникнення близької людини — дізнавайтеся в повній версії інтерв’ю. 

Дивіться міжрегіональний марафон «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 21:00 на регіональних телеканалах Суспільного

«Суспільне. Спротив» — 8-годинний прямоефірний щоденний інформаційний марафон, над яким працює регіональна команда Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Виходить на усіх регіональних телеканалах Суспільного з 25 лютого 2022 року.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

На Дніпропетровщині Суспільне — це телеканал Суспільне Дніпро та Українське Радіо Дніпро.

Оперативні новини Дніпра шукайте на діджитал-платформах: