«Ходить сон понад Дніпром» — документальне кіно про колискові невдовзі побачать телеглядачі Суспільного

«Ходить сон понад Дніпром» — документальне кіно про колискові невдовзі побачать телеглядачі Суспільного

13 січ. 2022

На Суспільне Дніпро завершується робота над проєктом «Ходить сон понад Дніпром». Це документальний фільм про традиційні українські колискові, які співали малюкам на Дніпропетровщині. Героїні стрічки, жительки різних сіл регіону, пригадали своє дитинство та розповіли, що ж наспівували, колисаючи своїх дітей і внуків. 

«Мета проекту — виявити локальні колискові пісні, аби відтворити та зберегти фольклорну спадщину. Хочемо привернути увагу батьків до таких пісень та їхніх особливостей, бо це —  частина нашої національної традиції», — пояснює продюсер Суспільне Дніпро Влад Зінкевич. 

Малюків заколисують не лише мами: серед колисанок, зібраних у фільмі, глядачі почують і ті, які співають татусі. Свою історію розповіла і народна артистка України Ніна Матвієнко. Виконавиця пригадала, як співала своїм дітям, а також порушила тему спілкування через колисанку саме батька й дитини.

Ідея проєкту належить команді Суспільного у Дніпрі— Тетяні Загорі, Анастасії Шаповаловій, Світлані Гусаченко та Олені Романюк. А реалізовує документальний фільм сторонній продакшн — студія «Креативний контент». 

«Дніпровські етнографи раніше обстежили декілька сіл, поспілкувалися з місцевими жителями і змогли виписати тексти колисанок. Ми ж розібралися у значеннях, символах, психічному впливі цих мелодій та наспівів на стан дитини. У цьому нам допомогли експерти», — зазначив Влад Зінкевич. 

Експертну допомогу у створенні фільму надали докторка філологічних наук, професорка Валентина Біляцька, викладачка Дніпропетровської академії музики імені М. Глінки Анастасія Любимова, психологиня Тетяна Муха, хормейстерка Валентина Левченко.

У фільмі «Ходить сон понад Дніпром» — чергуватимуться інтерв‘ю та музичні відео з піснями, якими наші пращури заколисували своїх діток. Виконавцям вдалося не тільки відтворити первинну мелодику, а й додати власного бачення старовинним колисковим.  

«Завдяки зйомкам, одна з героїнь заспівала колискову своєму дорослому синові, який зараз перебуває у анексованому Криму. Це дуже трепетний момент», — поділилася  враженнями одна з авторок ідеї проєкту Олена Романюк

 

Прем’єра проєкту запланована на зиму 2022 року. Стежте за анонсами на сайті Суспільне Дніпро. 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Суспільне Дніпро — це телеканал UA: ДНІПРО та Українське радіо Дніпро

Дивитись і слухати телеканал та радіо можна в ефірі й онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Дніпропетровщини шукайте на діджитал-платформах: