Про загадки та легенди краю –  новий проєкт від Українського радіо Дніпро «Мандруємо Дніпром»

Про загадки та легенди краю –  новий проєкт від Українського радіо Дніпро «Мандруємо Дніпром»

23 лис. 2021

На Українському радіо Дніпро продовжується цикл програм «Мандруємо Дніпром». Легенди та міфи Дніпра, а також думки з цього приводу сучасних істориків слухайте в проєкті «Мандруємо Дніпро» щосереди о 17:40 відразу після «Теми дня». 

Дніпро – один із політичних, економічних, наукових та культурних центрів України з багатою історією. Тут є чимало місць, які приховують дивовижі минулого. Авторка програми «Мандруємо Дніпром» Анастасія Мандрика пропонує слухачам Суспільного вирушити у радіопрогулянку та дізнатися про міфи та легенди міста. Які таємниці минулого воно приховує - невідомі історії знаних місцин, вулиць та будівель, легенди, якими оповиті підземелля, острови та архітектура міста - про це щосереди в ефірі розповідатимуть  історики та краєзнавці. 

«Мандруємо Дніпром» —  це проєкт спрямований привернути увагу слухача до історії міста.  Вважаю, що кожна людина повинна знати своє минуле, – каже Анастасія Мандрика. — Головні герої передачі розповідають історії вулиць, будинків, скверів, парків та легендарних локацій нашого міста. Мета мого проекту — викликати цікавість та здивування слухачів, адже — Дніпро,  це місто сучасних громадських просторів  і неймовірної атмосфери. Проєкт «Мандруємо Дніпром» пропонує слухачам  побачити місто з іншого ракурсу».

Радіомандрівка Дніпром почалась з Монастирського острова. Про це надзвичайне місце розказує історик, культуролог та краєзнавець, завідувач відділу історії місцевого самоврядування Дніпропетровського національного історичного музею імені Д. І. Яворницького Максим Кавун. 

«Монастирський острів — це найбільш магічне і найбільш енергетичне місце у Дніпрі. Острів оповитий християнськими легендами. Перша легенда про те, що в 1-му столітті нашої ери, після розп’яття та воскресіння Ісуса Христа, його найближчий апостол Андрій Певрозваний проповідував  у місті Херсонес, а далі піднявся по Дніпру, і нібито він зійшов на кам’яну голову острова, який сьогодні має назву Монастирський, і поставив там кам’яний хрест, — розповідає історик. — Легенда каже, що до нього вийшли  люди, одягнені в звірині шкури, і просвітилися світом Христа. Потім, за легендою, у 880 році візантійський єпископ начебто заснував тут монастир, який проіснував до 13 століття, до наступу монголо-татар. Звідси і походить назва острова». 

Чи дійсно на острові був візантійський монастир, та чи існує підземний тунель, який з’єднує острів і палац Потьомкіна, та з якими великими історичними особистостями пов’язують Монастирський острів, слухайте тут.   

Друга радіорозповідь – про головний проспект міста, який носить ім’я академіка Дмитра Яворницького. Центральна вулиця Дніпра веде зі сходу на захід, її довжина – 5 кілометрів. У верхів’ї проспекту є місце, оповите легендами вже півтора століття: тут була «потьомкінська яма», викопана під час спорудження перших будівель проспекту. Як вона з’явилася, для чого була потрібна та що на її місці зараз – розказує Максим Кавун.

«”Потьомкінська яма” – цей термін запозичений з мемуарів старожилів міста середини ХІХ століття. Вона була викопана на горі для будівництва так і не збудованого міського фонтану. Його називають фонтаном, а насправді це була водозабірна споруда для забезпечення водою всієї нагірної частини міста. Фонтан існує в генеральному плані архітектора Івана Старова. Яма була викопана за життя Потьомкіна (після його смерті роботи згорнули) 200 на 200 метрів, глибина її невідома. Старожили кажуть, що не менш 20 метрів, а може й п’ятдесят», – зауважив історик.

Багато років поспіль яма пустувала. Туди потрапляли тварини й мешканці, і навіть загинуло кілька людей. Тому це місце отримало погану славу, пояснює він. На початку ХХ століття яму забудували. Зараз там багатоквартирні об’єкти й недобудована шахта метро. 

Слухати UA: Українське радіо Дніпро можна  онлайн на сайті філії та на частотах: 

  • Дніпро — 87,5 FM
  • Нікополь — 106 FM,
  • Кривий Ріг — 90,4 FM.