«Паркан і платний вхід на волинських озерах»: нове розслідування «Червона лінія»

«Паркан і платний вхід на волинських озерах»: нове розслідування «Червона лінія»

1 жов. 2021

У неділю, 3 жовтня, о 19:45 на UA: ДНІПРО та всіх регіональних телеканалів Суспільного вийде черговий випуск журналістських розслідувань «Червона лінія». У шостій серії команда проєкту з’ясовує,  хто обмежує доступ до водойм і чи мають право заробляти на цьому.

Журналістка-розслідувачка Марія Доманська з оператором Юрієм Ребриком проінспектували кілька волинських водойм і виявили, що закон не працює. За словами авторки проєкту «Червона лінія» Оксани Петрук, згідно із прийнятим восени 2019 року так званим законом про вільний доступ до водойм, органи місцевого самоврядування повинні були подбати про демонтаж парканів. Минуло два роки, а ситуація не змінилась.

«Паркан і платний вхід. Типова ситуація на волинських озерах. Орендарі не зважають на закони і обмежують доступ до водойм і пляжів. Серед таких – місцеві і народні обранці – депутати, які полюбляють селитися поблизу річок та озер. Від цього страждає громада. А місцеву владу, схоже, ця ситуація цілком влаштовує», — каже Оксана Петрук.

 

Проєкт реалізують через відкритий конкурсний відбір  «Створюй із Суспільним. Розслідування». «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільне мовлення.

Нагадаємо, у першому фільмі-розслідуванні від волинської команди, який вийшов в ефір у травні, йшлося про зловживання у лісовому господарстві, надро- і водокористуванні.

Друга серія волинських розслідувань «Бізнес на воді» —  це історії про те, як агрофірми, що належать родичам високопосадовців, обходяться без погоджень екологів і відповідних дозволів.

Третя серія «Парк без меж» про те, як у Луцьку забудовують міський парк. 

У четвертій серії «Смітник замість полігону» автори проєкту «Червона лінія» розповіли про стихійне сміттєзвалище біля села Заброди, куди десятиліттями вивозить відходи 25-тисячна Ківерцівська міська громада. 

У п’ятій серії «Ліс за парканом» команда розслідувачів з’ясовує, хто і як «приватизував» державний ліс між селами Лище і Гаразджа.

Переглянути випуски  можна на ютуб-каналі мовника. 

UA: ДНІПРО разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами та випусками новин Дніпропетровщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Дніпро у Фейсбуці та UA: Українському радіо Дніпро, а також онлайн на сайті філії.