«Умандрували: за Харковом»: як містянину жилося у селі — дивіться на Суспільному

«Умандрували: за Харковом»: як містянину жилося у селі — дивіться на Суспільному

23 вер. 2021

25 вересня о 14:10 на UA: ДНІПРО і всіх регіональних телеканалах Суспільного стартує проєкт «Умандрували: за Харковом». Впродовж кількох місяців щосуботи глядачі побачать 12 серій. Автор і ведучий проєкту — Микола Грім.

Читайте також: «Створюй із Суспільним-2022». Питання й відповіді про участь у конкурсі

«”Умандрували: за Харковом” було відібрано для реалізації у минулорічній хвилі “Створюй з Суспільним”, тоді до захисту від Харківщини було рекомендовано 5 проєктів, — каже продюсерка Харківської філії Суспільного Ірина Первишева. — Наразі триває чергова хвиля відкритого конкурсного відбору. Якщо у вас є гідні ідеї й професійна команда, яка готова до співпраці із Суспільним та зацікавлена у великій аудиторії пишіть нам. Заявки приймаємо до 30 вересня за адресою press.kharkiv@suspilne.media».

«Умандрували: за Харковом» — це розповіді про те, чим живуть люди у віддалених селах Харківщини. Як заробляють на блогерстві чи власному виробництві, розвивають зелений туризм і навчають дітей брейку та BMX (Bicycle Moto Cross, один із найбільш екстремальних і видовищних видів велоспорту). Як переїжджають з міста до села і стають фермерами або навпаки — мріють поїхати підкоряти більші міста. Команда проєкту проїхалася дорогами й полями Харківської області, спробувала змайструвати шпаківню, зв’язати віник і доглянути каченят. 

Микола Грім — містянин, який досі не жив у селі й насилу може відрізнити ячмінь від пшениці, пробує себе у ролі селянина і вчиться всього того, що вміють і роблять жителі віддалених регіонів Харківщини. 

«До того, як почався знімальний процес і ми почали їздити областю, я не особливо переймався, як я буду виконувати завдання, звичні для життя в селі, але це було помилкою. Коли людина з села вперше приїде у велике місто, то, я думаю, зможе без особливих проблем скористатись звичним для нас трамваєм, але мені, як міському жителю, було неабияк складно вперше здоїти корову чи навіть зібрати яйця з-під курей. Звісно, у селах є проблеми на кшталт відсутності роботи чи інфраструктури, але чи не кожен другий наш герой говорив, що цінує тишу, спокій і свободу, тому залишається на своєму місці, у селі чи маленькому місті», — зазначає Микола Грім.

Чи вийде у Миколи прокультивувати землю та навощити рамки для бджіл,  чи збере він наприкінці сезону врожай — дивіться щосуботи о 14:10 на всіх регіональних каналах Суспільного, онлайн на сайтах філій, а відео серій після ефіру можна буде переглянути на ютуб-каналі Суспільне Харків

Про особливості відбору «Створюй із Суспільним» дивіться у повному відео zoom-конференції з генпродюсеркою регіонального мовлення Суспільного Марією Фрей.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Дніпрі це — телеканал UA: ДНІПРО і Українське радіо Дніпро.