Традиції та спогади переселенців: спецпроєкт «Дзвони Лемківщини» — в ефірі регіональних телеканалів Суспільного

Традиції та спогади переселенців: спецпроєкт «Дзвони Лемківщини» — в ефірі регіональних телеканалів Суспільного

8 вер. 2021

У неділю, 12 вересня, о 12:20 в ефірі UA: ДНІПРО та всіх регіональних телеканалів Суспільного вийде спецпроєкт «Дзвони Лемківщини» про традиції лемківських сімей. Над ним працювала команда Суспільне Тернопіль: 7 серпня телевізійники знімали на локації однойменного фестивалю «Дзвони Лемківщини»*, який щорічно відбувається на Тернопільщині. Про цьогорічний фестиваль дивіться на ютуб-каналі Суспільного Тернополя.

Читайте також: «Покоління. Паралелі» — прем’єра історичного телепроєкту на Суспільному

«Для нашої команди це був перший подібний проєкт, тривалістю 52 хвилини. За ним стоїть кілька днів зйомок та ще кілька — монтажу. Історії лемків дуже зворушливі, люди згадують виселення та все, що було після того. Читати про примусове виселення десь у Вікіпедії — одне. Інше — коли ти чуєш про це з перших вуст»,  —  розповідає продюсерка Суспільного Тернополя Зоряна Биндас.

«Робота над проєктом “Дзвони Лемківщини”, особисто для мене мала дві особливості, — ділиться режисерка проєкту Людмила Пиріг. — Вже дуже хотілося зробити щось масштабне, яскраве, душевне, бо пандемія все-таки не давала розвернутися. І ще в процесі роботи, коли спілкувалася з людьми, героями нашого проєкту, відчувала їхній біль і хвилювання, ті самі, що переживав мій дід, Гринько Іван Матвійович, коли розповідав жахливі історії виселення у 1946 році, жертвою якого він став ще дитиною. Себе теж вважаю лемкинею і тому хочу, щоб якнайбільше людей побачили наш проєкт, дізналися про лемків, їхні особливості й веселу вдачу».

Читайте також: Вивчаємо іноземну мову — на Суспільному стартує проєкт для дітей «ОК, я тобі поясню англійську»

Глядачі Суспільного побачать стародавнє лемківське вбрання та почують розповіді про нього від Віри Дудар, директорки музейного комплексу «Лемківське село», що в Монастириськах. Редактор газети «Дзвони Лемківщини» Ігор Дуда проанонсує чергове видання, розкаже про історію його створення та розвитку. Духівник лемків України отець Анатолій Дуда розповість, як виселені з Криниці лемки везли в Україну церковні речі, як складали договір про те, що зобов’язуються їх віддати в церкву, яку збудують там, де оселяться. Марія Маслей покаже, як готувати традиційну лемківську картопляну страву — дзядки. 

Онлайн дивитися проєкт можна на сайтах регіональних філій.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

*«Дзвони Лемківщини» — Всеукраїнський традиційний фестиваль лемківської культури, який проводять у першу суботу та неділю серпня в урочищі Бичова поблизу міста Монастириська Тернопільської області. Перші два фестивалі під назвою «Лемківська ватра» відбулися 1999 і 2000 року в селі Гутисько Бережанського району Тернопільської області. Наступні проходять в урочищі Бичова неподалік від міста Монастириська.