Мор риби та «зелені» заробітки — дивіться у новій серії проєкту «Лакмус» на Суспільному

Мор риби та «зелені» заробітки — дивіться у новій серії проєкту «Лакмус» на Суспільному

1 вер. 2021

2 вересня о 19:55 на телеканалі UA: ДНІПРО в ефір вийде п’ята серія проєкту журналістських розслідувань «Лакмус». У випуску розкажуть, у якому стані води річки Рось сьогодні, чому там вмирає риба та як заробляють на «зелених» тарифах. Глядачі всіх регіональних телеканалів Суспільного побачать нову серію «Лакмусу» у неділю, 5 вересня о 19:45. Проєкт реалізували через відкритий конкурсний відбір «Створюй з Суспільним. Розслідування»

У річці Рось щорічно спостерігають мор риби. За словами екологів, причина — брак кисню. Його, насамперед, фіксують у місці роботи Стеблівської гідроелектростанції, збудованої ще 1951 року. Із 2009 року підприємство, що експлуатує ГЕС, працює за «зеленим» тарифом, одна з умов надання якого — екологічність виробництва. 

«Раніше ми створювали випуски лише в межах міста — у Черкасах. Історія зі станом річки Рось від місцевих настільки нас вразила, що ми зрозуміли — точно маємо поїхати в Корсунь-Шевченківський район і зняти про це розслідування, — розповідає керівниця проєкту «Лакмус» Єлєна Щепак. — Рось  це мальовнича річка, яка, на жаль, потерпає через діяльність місцевої ГЕС. Особливо іронічним є те, що працює електростанція за “зеленим тарифом” і продає видобуту електроенергію за дотаційними цінами. Відповідно виробництво електроенергії нею має бути повністю екологічним, проте на практиці виходить зовсім інакше».

Які забруднювальні фактори впливають на річку Рось і на інші притоки Дніпра, чому фіксують зниження рівня кисню вище і нижче Стеблівської ГЕС — команда розслідувачів розпитувала виконавчого директора БФ «Сейв Рось»  Олега Собченка, в. о. міського голови Корсунь-Шевченківського Віталія Мацюка, заступника селищного голови Стеблева Олександра Баб’яка, начальника Черкаського управління Держекоінспекції Олександра Познякова, начальника Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось Петра Бабія та місцевих жителів.

Нагадаємо, у першій серії проєкту «Лакмус» йшлося про зловживання на харчуванні у дитячих садочках. Автори зазначали, що саме небайдужість людей часто є каталізатором для подолання корупції.

У другій серії журналісти-розслідувачі зʼясовували, як виділяють землю учасникам АТО/ОСС

Як у Черкасах ремонтують дороги та тротуари і хто на цьому заробляє — дивіться у третьому випуску програми «Лакмус».

Серія «У пошуках інвестицій» доступна для перегляду за посиланням.

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.

Дивитись UA: ДНІПРО можна в ефірі і онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Дніпропетровщини шукайте на діджитал-платформах: