KAZKA та Ірма Вітовська в новому подкасті Суспільного

KAZKA та Ірма Вітовська в новому подкасті Суспільного

1 лип. 2021

До тридцятої річниці незалежності України Суспільне покаже нові епізоди подкасту «НАШІ 30» — «Як українські жінки пережили 90-ті» — історії жінок, які пережили 90-ті й стали сильнішими. 

«Протриматись, вижити» — гасло жінок доби 90-х, доби «безумства», надій, невпевненості й жодних знань, як вижити в умовах незалежності та дикого ринку. Як українки перевинаходили себе в ті часи? 

У перший частині подкасту «Як українські жінки пережили 90-ті» акторка Ірма Вітовська розповідає про те, як жінки з різних куточків України кидали власні професії та починали торгувати, а також розповідає власну історію виживання на початку 1990-х років. 

У другій частині подкасту солістка гурту «KAZKA» Олександра Заріцька розповідає про створення першої школи моделей в Одесі, перший показ мод і те, як українки шукали кращої долі за кордоном, вигадуючи собі нову біографію з надією на нове життя.

Обидва епізоди можна послухати у подкасті Суспільного «Наші 30. Жива історія» — на всіх популярних подкаст-платформах.

Ірма Вітовська про «човникарок» — перше жіноче підприємництво

Помічник інструктора з гірськолижного спорту — дозвілля «для обраних», комісійний магазин, кіоск — Ірма Вітовська почала працювати дуже рано і не цуралася будь-якого чесного заробітку. «Сьогодні є певне переосмислення 90-х. Це — дикий час становлення суспільства, це і наша юність: гостра, жорстка, протестна, абсолютно експресивна, егоїстична, виборююча собі право жити під сонцем, — розповідає актриса у подкасті. — Я люблю ці часи.., — згадує Ірма, — вони загартували мене»

Чим займатися, що робити, аби утримати свої родини у часи тотального дефіциту  90-х — ці питання ставили собі багато жінок в Україні, яка ставала незалежною і позбувалася не тільки старого устрою, а й грошей, базових побутових товарів та продуктів. 

Незалежність України була проголошена в умовах інфляції та економічної кризи. Це змушувало творчих українок — бібліотекарок, піаністок, викладачок змінювати класи на «ринкові точки», а власні творчі професії — на бізнесові: швачок, продавчинь, підприємиць, бухгалтерок… 

Хтось йшов у торгівлю, хтось — започатковував власну справу, як-от одна з героїнь, яка відкрила в Одесі першу в Україні школу моделей, а хтось шукав шляхи втечі за кордон. Про ці відчайдушні спроби пристосування себе до нового життя розповідає солістка гурту «KAZKA» Олександра Заріцька.

Однак не всі інтелігентні родини змогли пристосуватися до нових умов і стати на шлях комерції або еміграції. За кордон торгувати їздили навіть підлітки, згадує одна з героїнь подкасту з Умані. Вона їздила з танцювальним дитячим гуртком автобусом до Молдови продавати речі, бо з дітей брали не такі великі хабарі на кордоні. 

Інша героїня подкасту розповідає про торгівлю шоколадками «прямо з землі» замість пар в університеті, а ще одна — як вирощували курей та качок просто вдома, у міській квартирі, гріли яйця лампою та спостерігали за народженням пташенят, яких потім за копійки продавали на ринку, аби мати вдома хоч якісь гроші. 

Цей перший досвід підприємництва дозволив жінкам не просто вижити й стати на ноги, а відкрити та розвинути власні бізнеси згодом — магазини, кав’ярні, бази відпочинку, салони краси. Хтось завдяки таким підробіткам знайшов справжнє покликання, яке, за словами однієї героїні, «стало винагородою за ті темні роки», а хтось — розвинув цілу індустрію, яка допомогла багатьом дівчатам повірити в себе і власні сили. 

Подкаст «Як українські жінки пережили 90-ті» — це історії цілого покоління, мільйонів українських жінок, які вчилися нового, дивилися на вільний світ, ростили своїх дітей і будували своє життя у 90-ті — у час кризи й бурхливих змін. Однак не зламалися, а стали сильнішими. Та попри відчуття власної спроможності й сили героїні подкасту вважають 90-ті найскладнішими роками в житті й не хочуть туди повертатися.

Подкаст «Як українські жінки пережили 90-ті» створений командою Лабораторії журналістики суспільного інтересу — авторка сценарію Наталка Гуменюк та Оксана Олійник. Випуск про жінок у 90-ті — це чергова серія першого історичного подкасту Суспільного мовника «НАШІ 30. Жива історія», який можна послухати на усіх популярних подкаст-платформах, а також на хвилях UA: Українське радіо

Двадцять епізодів історичного подкасту виходять щотижня з квітня до вересня 2021-го. Герої кожної серії — шахтарі, човникарки, військові, підприємці, спортсмени — українці, яким тоді було близько 30 років, і які на тридцятому році незалежності розповідають, як Україна ставала на ноги за участі кожного з них. 

Усі епізоди подкасту «НАШІ 30. Жива історія» озвучені відомими українцями: історія про шахтарські протести на початку 1990-х — Сергієм Жаданом, про екосвідомість та зародження екологічного руху після аварії на ЧАЕС — співачкою ONUKA, батько якої був ліквідатором, про кримських татар — режисером Ахтемом Сеітаблаєвим та Джамалою, чиї родини також пройшли непростий шлях повернення в Крим після депортації. Епізоди про українок озвучила актриса Ірма Вітовська та солістка гурту KAZKA Олександра Заріцька

Історичний подкаст «НАШІ 30. Жива історія» і документальний серіал з 9 фільмів є частинами мультимедійного проєкту Суспільного та Лабораторії журналістики суспільного інтересу «НАШІ 30» до річниці незалежності України про історію 90-х років, розказану самими українцями. 

Слухати подкаст «Як українські жінки пережили 90-ті» можна тут:

Частина 1:

Частина 2:

А також на інших ресурсах.