Інститут національної пам’яті презентував у Дніпрі нові видання, присвячені Голодомору

18:49, 18 лис. 2019
 
Інститут національної пам’яті презентував у Дніпрі нові видання, присвячені Голодомору

Український інститут національної пам’яті презентував у Дніпрі нові видання, присвячені Голодомору. Це щоденник Анастасії Лисивець “Скажи про щасливе життя”, збірка “Репресовані щоденники. Голодомор 1932-1933 років в Україні" та інші. Також була презентована книга Ірини Реви “По той бік себе. Соціально-психологічні та культурні наслідки Голодомору і сталінських репресій”. Авторка каже, що травматичний досвід тих часів негативно впливає на життя й нинішніх поколінь.

«Людина, наприклад, розповідає про Голодомор, про те, як вилучали зерно. Потім, розповідаючи всі ці жахи, люди говорили: «Але при Сталіні був порядок».. Але ж у мене уявлення, що порядок – це щось інше. Таке явище, як «стокгольмський синдром». 1973 рік – коли відбулось захоплення заручників, в банку в Стокгольмі. І потім, коли цих заручників звільнили, – у них виявився такий дуже близький зв’язок з терористами, тобто вони їм симпатизували», – пояснює Ірина Рева, авторка книги “По той бік себе”.

Всі ці книжки – тим чи іншим чином життєстверджуючі, тобто вони відновлюють пам’ять про Голодомор, вони показують, що люди боролися, та вони показують, що люди пам’ятають про це. Головне, щоб ми не забули про це завдяки цим людям», – сказав Ігор Кочергін, керівник Південно-Східного територіального відділу Українського інституту національної пам’яті.